MLADI

Neka neko pomene Ajax iz Amsterdama i odmah cete pomisliti na: bijelu majicu sa crvenom prugom, prepunu trofejnu salu i cuveni omladinski program.
Da bi razumjeli znacaj Ajax-a kao plodnog tla za fudbalske talente treba samo da pogledate njegove bivse igrace: Johan Krojf, Johan Neskens, Marko van Basten, Frank Rajkard, Edvin van der Sar, Klarens Sedorf, Patrik Klajvert, braca de Bur, Bergkamp.
Danas Ajax posjeduje preko 30 klubova u 5 zemalja: Belgiji, Gani, Juznoj Africi, Meksiku i naravno Holandiji. Iako je nacin treninga razlicit svi ovi klubovi djele zajednicku filozofiju, naglasavajuci timsku igru dok ohrabruju viziju i kreativnost. glavni cilj je da se stvore najbolji svjetski mladi fudbaleri, koji ce kasnije preci u Ajax 1(prvi tim Ajax-a).
 

De Toekomst-buducnost

Srz ovog sistema je De Toekomst, omladinska akademija koju vodi Ajax u Amsterdamu. Ovo je srce i dusa Ajax-ovog omladinskog programa.

Objekti na De Toekomst-u su: sedam travnatih terena, jedan teren sa umjetnom travom i mali ali prekrasni stadion na kojem bi pozavidjeli mnogi manji profesionalni klubovi. to je stadion na kojem Ajax-ovi omladinci i rezervni tim igra svoje meceve.

Trenutno oko 160 mladih fudbalera, od 8 do 18 godina, trenira na De Toekomst-u. Podjeljeni su u 10 grupa od nivoa E-najmladjji do nivoa A-najstariji. Svaki nivo se sastoji od dva tima (A1 i A2). Trenutno i bivsi fudbaler Dzaje, Sinisa Gagula, nastupa za A2 tim.

U omladinski program mogu se ukljuciti svi do 17 godina, ali najbolje vrijeme za pocetak treniranja je izmedju 9 i 11 godina.

I naravno, mladi fudbaler koji trenira na De Toekomst-u dobice mnogo vise od fudbalskog obrazovanja. Na De Toekomstu postoji skola koju mora da pohadja svaki Ajax-ov igrac. Ako igrac lose uci ili se  lose ponasa bice suspendovan i nece moci trenirati i igrati.

Disciplina se naglasava na svakom koraku. Mladi fudbaleri ne smiju nositi mobilne telefone, mindjuse ili kackete. Svako krsenje pravila smatra se krsenjem Ajax-ovog kodeksa ponasanja i narusavanjem klupskog imidza. Ako se to ponovi vise puta slijedi otpustanje. Takodje ako igrac nije dovoljno dobar, nema milosti, otpusta se da bi se stvorilo mjesto za novog igraca.

Dan za talente
 

Tri ili cetiri puta godisnje klub organizuje trodnevnu akciju u kojoj ucestvuje izmedju 1500 i 2000 djecaka. Ucesnici se podvrgavaju seriji testova. Ako se tu pokazu, onda igraju seriju probnih meceva. Ako se dokazu i na ovom polju, onda ce igrac biti pozvan da pristupi Ajax-ovom omladinskom programu, gdje ce potpisati ugovor na 5 ili 6 godina.
 

95% igraca iz Ajax-ove akademije su Holandjani. Oni koji dodju sa strane moraju se smjesta uklopiti u holandski nacin zivota. Moraju nauciti da citaju i pisu holandski. Da bi im to bilo lakse zive sa holandskom porodicom. Posto holandski zakoni zabranjuju placanje igraca mladjih od 18 godina, Ajax-ovim mladim fudbalerima placeni su svi troskovi zivota.

I ove godine u prvom timu ima nekoliko igraca iz Ajax-ove akademije. Izmedju ostalog tu su Nigel de Jong(1984) i Rafael van der Vaart(1983)
 
 Nigel de Jong 
Rafael van der Vaart