Maria Sklodowska Curie  ( rodjena u Varsavi,7.novembra 1867. ) bila je prvi zenski naucnk koji je ugledao vrata slave i zaista jedan od najvecih naucnika ovoga vijeka.Diplomirala je matematiku i fiziku . Dobitnik je dvije Nobelove nagrade , za fiziku 1903. i za hemiju 1911.Zapocela je studije o radijumu i polonijumu i doprinijela je razumijevanju radioktivnosti . Maria Sklodowska je rodjena kao  peto i najmladje dijete Bronsilawe Boguske , profesora , pjevaca , pijaniste i Vladyslawa Sklodowskog , profesora matematike i fizike.

U proljece 1891. Maria Sklodowska je otisla u Pariz , gdje je upoznala Pierre-a Curie-a.Njihov brak je obiljezio pocetak partnerstva koje se uskoro pretvorilo  u otkrice polonijuma (tako nazvanim u cast Poljske) u ljeto 1898. i radijuma , nekoliko mjeseci kasnije. 1908. dobila je titulu profesora , 1910. njeno istrazivanje radioaktivnosti je objavljeno.1911. nagradjena je Nobelovom nagradom za hemiju , za izolaciju cistog radijuma .Za vrijeme Prvog svjetskog rata,  uz pomoc kcerke  Irene , posvetila se u potpunosti razvoju primjene x-radiografije . Imala je tu cast da dozivi osnivanje Curie fondacije u Parizu.

4. jula 1934. u Francuskoj , Maria Sklodowska Curie umrla je od leukemije ,prouzrokovane njenom velikom izlaganju radijumu , koji ju je ucinio tako poznatom .Zalaganje za razvoj    nauke,  a samim tim i za razvoj covjecanstva , platila je sopstvenim zivotom .

Maria Curie bila je prva :

-  koja je radioaktivnost imenovala njenim pravim imenom

- koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku , za otkrivanje radioaktivnosti 1903.

- predavac i profesor na Sorbonne Univerzitetu u Parizu

- koja je dobila dvije Nobelove nagrade

Primila je 15 zlatnih  medalja , 19 diploma i veliki broj drugih pocasti .

Izreke Marie Curie :

Naucnik  u laboratoriji nije samo tehnicar , on je takodje dijete suoceno sa fenomenom prirode , koji ga zadivljuje kao da je bajka.

Zivot nije tezak ni za koga od nas. Ali sta s tim?Moramo biti istrajni i iznad svega vjerovati u sebe. Moramo vjerovati da smo nadareni za nesto i da se to mora postici .

Niceg se ne treba plasiti u zivotu . Samo treba razumjeti .

Jedan nikad ne primjecuje sta je ucinjeno , on samo moze vidjeti sta je ostalo da se ucini.

Albert Einstein je jednom rekao : " Maria Curie je jedina od svih slavnih bica,koja je nadzivjela slavu . "

NAZAD