KVAZARI

Mnogi astronomi vjeruju da su Kvazari najdalji objekti ikad vidjeni u svemiru. Kvazari emituju ogromne i nezamislive kolicine energije - mogu biti trilion puta svjetliji od naseg Sunca! Za kvazare se vjeruje da proizvode svoju energiju iz masivnih Crnih Rupa koje se nalaze u centru galaksija u kojima se nalaze Kvazari. Upravo zbog toga sto su toliko sjajni, oni crpe svjetlost od ostalih zvijezda u istoj galaksiji.

Iako jako sjajni, zbog velike udaljenosti od zemlje, nijedan Kvazar nije vidljiv golim okom sa Zemlje. Energiji koju izrace Kvazari potrebno je milijarde godina da dodje do Zemlje i njene atmosfere. Zbog toga, proucavanje Kvazara pomaze astronomima da saznaju vise o ranijim stadijumima svemira.

Sama rijec Kvazar (Quasar) je na engleskom jeziku skracenica za "quasi-stellar radio source", sto bi znacilo objekat slican zvijezdi koji emituje radio talase. Ovo ime su dobili 1960 kada su prvi put i vidjeni. Ime se odrzalo do danas iako astronomi sada znaju da neki od Kvazara nisu emiteri radio talasa. Osim sto emituju jaku svjetlost i neki od njih radio talase, Kvazari takodje emituju i ultra-violetne zrake, infra-crvene zrake, X-zrake i Gamma zrake. Vecina Kvazara su veci nego nas Solarni (Suncev) sistem.

<<NAZAD