LEONARDO DA VINČI

(1452-1519)

      U vrijeme renesanse oličenje nauke i umjetnosti bio je Leonardo da Vinči. On je bio čovjek koji se izdvajao po mnogim otkrićima iz raznih oblasti nauke i umjetnosti. Gospodari umjetnosti ga znaju kao slikara Đakonte, obično nazivane Mona Liza i uzbudljive Tajne večere, naslikane na zidu dvorane manastira Santa Marije de Gracije u Milanu, Italija. Ove slike su gaproslavile kao umjetnika, ali one ne bi trebale da bace u sjenku njegove druge sposobnosti kao slikara, arhitekte i naučnika koji je izvršio mnoga istraživanja u oblasti biologije, psihologije, matematike,

TAJNA VEČERA (1496-1948)

mehanike i inžinjeringa. 300 godina prije nego sto su leteće mašine bile usavršene, Leonardo je izveo planove prototipa aviona i helikoptera. Njegova istraživanja ljudske anatomije bile su vrhunac renesansne nauke. Njegove nevjerovatne ilustracije ljudskog tijela uzdigle su slikanje na najveci nivo moderne umjetnosti. 

  

                                         LEONARDOV ŽIVOT  

MONA LIZA

                                                                                                         Njegov život se može svesti na pet perioda: njegovo djetinjstvo u Firenci, njegov život u Milanu (1482-1499), zatim povratak  Firencu pa ponovo u Milano gdje ostaje do 1513.Rođen je 1452. u Vinči, inače mjastu gdje senalazila njegova familija.Odrastao je i školovao se na očevom imanju. Kada je imao 15 godina otac ga je dao kao šegrta u Firenci, gdje je učio slikanje, skulpturu i mehaničku umjetnost. U obližnjoj radionici umjetnika Antonija Paulola on je započeo svoj interes zaanatomiju. On je bio prihvaćen u ceh slikara 1472. i ostao u gradu sledećih 10 godina. u ovom ranom periodu njegovog života, misterija Leonardovog stvaranja je već bila dokazana posebno na njegovim nedovršenim slikama.  Izdvaja mu se i mnogo crteža olovkom koje su dale dokaz njegove vještine u crtanju. Mnogi od ovih crteža su bili tehničke prirode-vojno oružje i razne druge aparature.

 

PRVA USLUGA U MILANU

 

     1482. godine Leonardo je unajmljen od strane kneza od Milana, Ludovica Sforca, da bude slikar i inženjer u rezidenciji. Cijelo vrijeme je bio zauzet kao slikar i skulptor iako su mnoge od njegovih slika i sve skulpture ostale nedovršene. Bio je često savjetovan od strane radnika iz oblasti arhitekture, a bio je i inženjer hidraulike i mehanike.To je bilo kad je boravio u Milanu kad se čitava mnogostranost ovog genija nije mogla objašnjavati i dok svo interesovanje iz svijeta ljudskog roda i prirode nije u potpunosti dokazano. Kroz njegovu nevjerovatnu sposobnost da razumije ono što vidi, on otkriva ujedinjenu teoriju svijeta i ilustruje je u svojim sveskama koje danas vrijede čitavo bogastvo. Nažalost njegovo nemilosrdno bavljenje naukom natjeralo ga je da mnoge umjetničke kreacije ostavi nedovršene. Sa ovih 17 godina u Milanu Leonardo je naslikao samo šest slika: dva portreta, Tajnu večeru dvije verzije Kamene djevice i dekorativnu tavanicu u Castello Sforzesco. Ostale slike ili nisu bile završene ili si nestale.

 

VITRUVIAN

                                       POVRATAK U FIRENCU 

 

 

    Nakon njegove duge odsutnosti, dočekan je kao slavni i ugledni umjetnik. Najvijrednije djelo koje je sačuvano iz ovog perioda je Mona Liza koja se sada nalazi u muzeju Luvr u Parizu. Leonardo je takođe uradio neke skice za Rezidenciju u Firenci koja nikad nije sagrađena. 1516. godine prihvata poziv od Francisa I, kralja  Francuske, da napusti Italiju i da radi za njega. Leonardo je poslednje tri godine života proveo u mjestu Klouksu, blizu kraljevske rezidencije u         Amboisu. Data mu je titula "kraljev prvi slikar, arhitekta i mehaničar". 1519. godine umro je u Klouksu i sahranjen u crkvi koja je bila u sklopu palate

 

<< BACK