V U L T U R E S

Od samog osnivanja Borca daleke 1926. klub dobija simpatizere,tribine su sagrađene,ljudi su dolazili,bodrili momke:"Ajmo crveni!","Bravo mail!",ali nije bilo organozovane navijačke grupe,...

Sve do 18.novembra 1987.godna na utakmici četvrtfinala kupa protiv Vojvodine,kada grupa zagriženih navjača Borca formira  navijačku grupu nazvanu VULTURES(lat. LEŠINARI).LEŠINARI su dostojno predstavljali grad Banja Luku i SD Borac.Najveći uspon Vultures doživljavaju Borčevim osvajanjem Kupa Maršala Tita i ulaskom u Prvu saveznu fudbalsku ligu. Bilježe se rekordne posjete kako kod kuće tako i na gostovanjima, tako da su crveno-plavi navijači u najvećem broju išli u Beograd (1. 500, finale kupa) i Osjek (1000). U manjem ili većem broju banjalučki Lešinari su pratili svoj klub i u drugim gradovima (Sarajevo, Mostar, Skoplje, Zrenjanin, Subotica...)Kao i svi ostali bosansko-hercegovacki navijači, i Lešinari su u tom periodu bili izrazito jugoslovenski orijentisana grupa, tako da su mnogobrojne njihove akcije bile usmerene kako protiv nacijonalnih stranaka u BIH, tako i protiv navijača velike četvorke. Primera radi, žestoko su protestovali zbog unaprijed plaćene promocije HDZ-a na njihovom stadijonu. Nacionalna struktura Vultures-a bila je šarolika, mada su lveliku većinu navijača (shodno nacijonalnoj strukturi grada Banja Luke) činili Srbi.

Gostovanje u Osjeku, gdje je 1000 Lešinara gostovalo domaćoj Kohorti, pokazalo je svu snagu Banjalučana. U gradu ih niko nije ni porijeko pogledao, izuzev što što je jedan momak dobio s leda flašu u glavu, a domaći simpatizeri su razbili stakla na banjalučkim autobusima. Doduše, kad nikog od Vultures-a nije bilo u okolini... Na kraju tekme Lešinari uleću u teren, sa željom da se obračunaju su Kohortom, ali na njihovu žalost milicija interveniše i sprečava sukob. U tom periodu Lešinari u velikom obimu koriste pirotehniku, a poznate su bakljade i dimnjade protiv Zvezde, Dinama, Sarajeva,...

Sve više momaka iz Banja Luke, tako i iz okolnih mjesta priključuju se armiji navijača Borca. Tad se već počinju isticati vođe istočnog kopa - Greba, Končar, Pecarski, Arbutina, Jajar i drugi.Lešinari su u staroj državi pripadali vrhu navijačke top-liste. Brojnost je varirala od 1. 000-5.000 navijača, a atmosfera koju su pravili bila je opšte poznata. Početkom rata Lešinari ustaju u odbranu Srpstva i uključuju se u Vojsku Republike Srpske. Uzevši u obzir i da je Borac svoje utakmice igrao čas u Valjevu, as u Sremskoj Mitrovici ili Kostolcu, jasno je zašto se sve rasturilo.Mnogo momaka je poginulo, mnogi su otišli, a oni koji su ostali smirili su se. Prestankom rata reaktivira se navijački pokret u Banjoj Luci. Sve je počelo 1995. na legendarnoj utakmici finala kupa protiv Rudara iz Prijedora. Od nekad popularnih Vultures-a tadašnji klinci nasljedili su samo ime a sve ostalo bilo je od samog početka. U samim početcima brojnost je jako brzo rasla i grupa je napredovala. Međutim, grupa već godinama stagnira, najviše, ne zbog loših rezultata kluba (u 7 sezona samo jedna?!? titula ) već zbog totalne nekonkurencije.Za 7 godina naš grad su posjetili samo navijači iz Prijedora, Ugljevika i Gradiške (ovdje ne računamo prijateljske utakmice, i utakmice finala kupa koje se igraju na našem stadionu). U takvim uslovima jako je teško opstati, ali opstajemo. Svijetliji trenutci grupe odnose se prije svega na košarkaške utakmice u evropskim kupovima i u zajedničkoj ligi, rukometne evropske utakmice i pojedine fudbalske utakmice (prije svega prijateljske). Grupa je gostovala više puta u Prijedoru, Novom Gradu, Modriči, Prnjavoru, Srpskom Brodu, Gradišci, Brčkom, Bijeljini, Doboju... Takođe smo prva srpska grupa koja je gostovala van granica RS (Čitlukk,Zenica,...). Danas VULTURESI su i daje uz Borac i svoju ljubav prema Borcu prikazuju na svakoj utakmici.

Možda današnja organozovanost nije na nivou one od prije rata ali je sigurno da Vulturesi iz dana u  rastu.Takođe je značajno pohvaliti trenutnu upravu Borca koja je navijačima omogućila besplatan ulazak na stadiom!

VIŠE O LEŠINARIMA MOŽETE SAZNATI NA SAJTU

www.lesinari.vze.com

Uvijek uz Borac(Lešinari u akciji)

   << nazad   nazad na vrh