RELIGIJA

                       Religije starog Bliskog Istoka su bile mnogobozacke .Obozavali su prirodu . Sunce i Mjesec,vatra , voda i vjetar su im pretstavljali svetinje.NJima su prinosili zrtve:konje i volove. Obred se obavljao ma oltarima kraj kojih je vjecno gorjela vatra.Nad zrtvom su citane sv. molitve i polivane su svetim picem - haoma,koje se zatim davalo vjernicima. 

ZOROASTRIJSKA VJERA

                   Religiju je osnovao   Zaratustra (Zoroaster je grcki oblik ) iranski prorok koji je prema predanju zivio od 628. do 551. p.n.e. Zalagao se protiv prinosenja zrtava,mnogo bogova i protiv pijenja haome.Po njegovom shvatanju bog se moze voljeti ako se voli svo covecanstvo.Zoroastrijska vjera sadrzi dualisticki sistem u kojem su snage dobra, istine i svjetlosti, koje je stvorilo glavno bozanstvo Ahura Mazda,suprotstavljene silama zla , neistinostii mraka ,koje predvodi Ahriman.Postoje dobri duhovi ,ili ahure i zli ,ili daeve,i sukob izmedju ovih dviju suprotstavljenih sila ce na kraju rezultirati pobjedom Ahura Mazde.

           Vatra, najcistija manifestacija Ahura Mazde, je znacajna,a kremiranje nije dozvoljeno zato sto bi moglo zaraziti vatru. Umjesto toga , lesevi su stavljani pod jedan kamen da ga zivotinje ne bi odnijele i tako zagadile vodu i bilje.ostavljeni su tako dok ih ptice ne pojedu ,a zatim su njihove kosti stavljane u urnu i zekopavane.Posto su vjerovali da je Sunce procistujuca sila ,tjela su uvijek ostavljali danju.
           Zoroastrizam jos zivi kao religija .Kad su muslimani pokorli Persiju i poceli ubijati one koji nisu htjeli da predju u islam , jedna poveca grupa Iranaca je odbjegla u Indiju , gdje su nastavili sirenje zoroastrizma.Danas se nazivaju Parsima ,a rec parsi znaci Persijanci.

početak

povratak