povratak na početnu stranu

 

 U Baltimoru postoji veliki broj spomenika, galerija, muzeja, biblioteka.
  Od brojnih spomenika najznačajniji je spomenik žrtvama pogubljenim u Holkaustu od 1933. do 1945.  

  Stanovnici Baltimora su ponosni na prvi izgrađeni spomenik u SAD u čast Džordža Vašingtona. Ovaj spomenik je visok 178 stopa i u njegovoj unutrašnjosti se nalaze stepenice koje vode na sam vrh spomenika.

  Još jedan spomenik je od velikog značaja. To je spomenik podignut radi sjećanja na bitku koja se odigrala u Baltimoru septembra, 1814. Ovo je prvi ratni spomenik u Americi. Postavljen je 1815., a rađen je po uzoru na egipatske spomenike sa statuom Viktorije na vrhu.

 

 

  U Baltimoru je i prvi put podignut spomenik Kristoferu Kolumbu.

  Fell's Point je najstariji dio grada koji je odolio promjenama i do danas sačuvao svoj prvobitni izgled. Izgrađen je u periodu borbi za nezavisnost i bio je prva luka i brodogradilište u Baltimoru. Ovde su izgrađivani klasični brodovi i fregata Constellation koja se danas nalazi u pomorskom muzeju.
  Najstarija pijaca u gradu je Lexington pijaca, osnovana daleke 1783. zahvaljujući revolucionarnom ratnom heroju , generalu Džonu Hauardu. Od osnivanja nije prestajala sa radom niti je mijenjala položaj. Na njoj se prodaju razne vrste hrane, a posebno meso krabe koje je nacionalni specijalitet u Baltimoru.

početak strane