NACIONALNA OBILJEZJA

                                                       

                                                          TVRĐAVA Mc.HENRY  

         

                                                             FLAG HOUSE

             

                                                                              FEDERAL HILL

 

 

povratak na početnu stranu

 

 

 

početak strane

 

  Tvrđava Mc.HENRY je sagrađena 1790.godine. Ima oblik zvijezde. Ovakav izgled građevine predstavljao je najbolju odbranu od iznenadnih napada. Bila je od velikog značaja u ratu protiv Velike Britanije, 1814.  U toku građanskog rata služila je kao zatvor u koji je vlada slala državne neprijatelje. Od 1921. na njoj je bila škola za oporavak ratnih veterana.Tvrđava je danas nacionalni spomenik i veliki ponos Baltimora

 

početak strane

 

  Flag House je nacionalno istorijsko obilježje,izgrađeno 1793.godine. Nekada je to bio dom Meri Pikersdžil koja je napravila američku zastavu dimenzija 30x42 stope, s petnaest zvijezda i isto toliko vodoravnih linija. Ova zastava se viorila nad tvrđavom Mc.Henry za vrijeme dvodnevnog britanskog bombardovanja 1814. i bila je inspiracija Frensisu Keju da napiše pjesmu «The Star-Spangled Banner». Kuća je renovirana pa danas izgleda kao što je izgledala 1814. U njoj se čuvaju djela Frensisa Keja i drugih ranih američkih umjetnika.

 

 

  Na južnoj strani luke Inner se nalazi Federall Hill. Dobilo je takav naziv jer je na njemu vršena obuka federalne vojske za vrijeme građanskog rata. Danas je tu gradski park s prelijepim pogledom na luku.

početak strane