Baltimor je jedan od najvećih turističkih centara u Americi. U njemu ima mnogo mjesta koja su primamljiva turistima.

                           HARBORPLACE                  NAUČNI CENTAR                  

                     AKVARIUM                     ZOO                POWER PLANT 

                                    POVRATAK NA POČETNU STRANU

 

 

  Svi turisti koji posjete Baltimor moraju doći na Harborplace koji je otvoren 2. jula 1980.. Te godine su na obali uz luku izgrađene dvije zgrade u kojima se danas nalaze brojni restorani, radnje, hoteli i administrativne kancelarije. Turiste danju privlače muzeji, pozorišta, galerije, veliki šoping centar na četiri sprata, a noću, kada Harborplace oživi, turisti obilaze brojne noćne barove i restorane s velikom ponudom hrane i raznovrsnom muzikom.

početak strane

  Nacionalni akvarium je najposjećenija turistička atrakcija u Baltimoru. Tome doprinosi veliki broj raznih vrsta slatkovodnih i morskih životinja. Turisti najviše posjecuju izložbe morskih zvijezda i potkovičastih kraba. Zanimljiv je i atlantski koralni greben, najveći u SAD, južnoamericka tropska šuma, te veliki otvoreni bazeni u kojima plivaju ajkule i krupne ribe. Pri izlazu iz akvariuma prolazi se pored bazena sa staklenim zidovima tako da se u njemu mogu vidjeti ribe koje žive na velikim dubinama. Veliki broj turista posjeti i egzibicioni šou koji izvode velike morune i delfini.                      

početak strane

  Naučni centar je mjesto na kom je svijet nauke približen posjetiocima.U njemu je moguće vidjeti najnovije pronalaske iz oblasti hemije, fizike, kompjuterske, radio i televizijske tehnologije. U IMAX-ovom kinu se mogu pogledati trodimenzionalni filmovi o novim naučnim dostignućima.

početak strane

  Treći po veličini u Americi, baltimorski ZOO vrt ima preko 1200 životinjskih vrsta. U njemu su nastanjene žirafe, zebre, kamile, slonovi, tigrovi, polarni medvjedi, nilski konji,pingvini, razne vrste papagaja i drugih ptica... Predjeli koje životinje nastanjuju su uređeni poput njihovih prirodnih staništa. 

početak strane

  Power Plant je najveća gradska atrakcija, poslije nacionalnog akvariuma. U ovom zdanju, koje je nekada bilo elektro-distributivno preduzeće, danas se nalaze najposjećenija turistička mjesta: knjižara Barnes & Noble, Hard Rock Cafe, razne radnje i restorani.  

početak strane