GRCKI BOGOVI

 

ZEUS

HERA

ATENA

POSEJDON

AFRODITA

GALERIJA

MINI KVIZ

 

  "Znanje.org" ne odgovara za sadrzaj pojedinacnih stranica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEUS

Zeus ime bilo je poistovjeceno sa pojmovima snaga,junastvo I velicanstvenost.

Ne postoji junacki podvig koji nije pripisan Heraklu.Problemi koji su se javljali u drzavama sirom cijele Grcke,pa I dalje,jedan jedini covjekmogao je da rijesi,a to je uvijek bio Herakle.Borio se protiv zlocinaca,monstruma,raznih vojski,bogova,prirodnih sila,bolesti,pa cak I sa smrcu uvijek je izlazio kao pobjednik.

Poznati heroj koji je bio obdaren nadprirodnim sposobnostima,ali je imao I ljudskih slabosti pripadao je porodici Perseida.Rodio se u Tebi ,od oca Amfitriona I majke Alkmene.Njegov pravi otac bio je medjutim Zeus,koji je jedno vece iskoristivsi odustvo Amfitriona,uzeo njegov lik I spavao sa Alkmenom.

Kada se Herakle rodio na svijet nije dosao sam vec istovremeno sa svojim bratom Ifiklom,koga mit,inace pominje,kao jedinog stvarnog Amfitrionovog sina.

MLADI ZEUS-kao mladic,ovaj polubog bio je snazan,nestasan,neposlusan I neobicno razvijen.Usvojoj 18-oj godini vec je ucinio svoje prvo djelo,ubio je Kitajronskog lava,koji je bio toliko divlji,da je dosetkovao sva stada,nanoseci velike stete,a niko nije mogao da ga se oslobodi.

POLUBOG ZEUS-tokom narednih godina Heraklova slava se sirila svuda I niko mu nije bio ravan po hrabrosti.Iz postovanja prema njegovoj plemenost I hrabrosti,kralj Tebe Kreont,daje mu za zenu svoju kcerku Megaru.Ovaj cuveni junak je ucestvovao u Trojanskom ratu zbog toga sto Laomedon,kralj Troje nije odrzao obecanje koje je dao Heraklu ,da ce ga nagraditi kada mu je ovaj spasao kcerku Hesionu od strasnog cudovista.

12 ZEUSOVA DIJELA-prvih 6 dijela izvrsena su na Peloponezu,dok je ostalih 6,izvrsio na ostalim mjestima od Krete pa sve do Podzemnog Svijeta.Djela nose sljedece nazive

1.NEMEJSKI LAV

2.HIDRA IZ LERNE

3.KERINSKA KOSUTA

4.STIMFALSKE PTICURINE

5.AUGE`JEVE STALE

6.DIOMEDOVI KONJI

7.KRETSKI BIK

8.HIPOLITIN POJAS

9.GERINOVO TADO

10.HESPERIDINE ZLATNE JABUKE

11.KERBER

12.KRALJ I VELICANJE HERKLA

 

 

1.NEMEJSKI LAV

Lav je bio cudoviste,dijee Ortra I Ehidne,abrat jos jednog cudovista,poznate Sfinge iz Tebe.Odgajila ga je Hera koja ga je poslala u okolinu Nemeje, gdje postao strah I trepet cijele okoline. Poslije Herakolovog prvog junackog djela,Zeusje postavio lava medju zvjezde kao znak zodijaka, kako bi se Heraklov podvig zauvijek pamtio.

2.HIDRA IZ LERNE

 

Hidra (vodena zmija) iz Lerne, bila je dijete monstrum Tifona I Ehidne.Kaze se da ju j odgajala Hera, ispod jednog platana kod izvora Amimon. Lernejeva Hidra, pojavljuje se u obliku zmijolikog stvora,sa pet do sto glava, koje su iskakale iz jednog lijepog tijela.

3.KERINSKA KOSUTA

Kosuta zlatnih rogova, koja je zivjela u Ojnoji, moral se po naredbi Euristeja morala donijeti u Mikenu.Bila je posvecena Artemidi.

 

 

4.ERIMANTSKI VEPAR

Herakle stize sa veprom na ledjima,u palatu Euristeja,koji prestravljen juri da se sakrije u cup.

 

5.STIMFALSKE PTICURINE

To su bile ptice grabljivice sa metalnim perjem,koje je bilo toliko ostro da su ga umesto strijela izbacivale protiv svojih neprijatelja.Ove ptice su unistavale vocnjake I prozdrirale sve voce tako da ih je Herakl na kraju ubio svojim otrovnim strijelama.

 

6.AUGEJEVE STALE

Zeusova rasciscava Augejeve stale.Uz njega mirna stoji boginja Atena,posmatrajuci ga.(Metop Zeusovog hrama u Olimpiji)

 

7.DIOMEDOVI KONJI

Diomed,kralj Trakije,posedovao je konje ljudozdere,koji su se hranili mesom nesrecnih prolaznika.Eurisej je poslao Herakla sa naredjenjem da uhvati ove konje.On je to dobro obavio I konje je doveo u Mikenu.

 

8.KRETSKI BIK

Bik sa Krete bio je velicsanstvena zivotinja,preljep.Euristej je Heraklu naredio da mu dovede bika kako bi se osvetio Posejdonu.To je on I uradio ali Hera nije htjela bika kao zrtvu pa je Posejdon pustio bika da ode svojoj kuci.

9.HIPOLITIN POJAS

Amazonke su bile jedan veoma ratoboran narod,njihova kraljica je posjedovala,kao jedinstven pojas moci pojas od zlata.Kraljica po imenu Hipolita je iznevjerila herakla I on ju je ubio I uzeo njen pojas od zlata.

 

10.GEIRONOVO STADO

Zeus je morao da u Mikenu dovede Geironovo stado.Da bi ga doveo ubio je mnoga cudovista od kojih su najznacajnija Gerion,Hrisaer,Piterije…..

 

11.HESPERIDINE ZLATNE JABUKE

Kada se Hera udala za Zeusa,Gea joj je poklonila zlatne jabuke.Boginji Heri su se jabuke toliko dopale da je naredila da ih cuvaju cudovista ,ali je herakle uspio da uzme ove jabuke I donese ih u Mikenu.

12.KERBER

Pas iz Hada,obezbedjivao je kraljevstvo mrtvihimao je 3 psece glave.Otac mu je bio Tifton,a majka Ehidna…ali snazni Herakle hvata Kerbera I odvodi ga u Mikenu

POVRATAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HERA

Tesej je bio Atinski junak.Za njega se govori da mu je otac bio Posejdon pa su mnoge legende u vezi sa njim.Pravi otac mu je Egej.Najpoznatiji mit je kada mu se otac ne miri da se Posejdon mijesa u njegovo ocinstvo pa se on Teseja odrice.Tesej luta svijetom I traga za svojim pravim rodjacima.

 

HERINO DJETINSTVO

Hera je odrastao u Trozejni pored majke I dede.Kada je dovoljno odrastao odveli su ga na Delfe.Kada je Tesej napunio 16 godina majka ga je odvela pod stenu da podigne I da uzme oceve stvari tek tada je saznao da mu je otac bio zaista Egej.Tada ga je majka spremila I poslala u Atinu.

NA PUTU KA ATINI

Prvi razbojnik kojega je Heri na svom putu sreo je bio PerifetTesej mu je oteo toljagu I ubio ga,kao sto je on ubijao prolaznike.

Tesej,dok je pratio Herakla u njegovom pokusaju da preuzme pojas od Apolite,bio je zadivljen ljepotom Antiope koju je zatim I oteo.Vlada misljenje da je sa njom dobio sina Hapolita.Na ceonom dijelu Apolonovog hrama uHeretreji,prikazana je Hesejeva otmica Antiope.

 

KRITSKI KRUG

 

Androgej sin Minoja bio je nadaren mladic I veoma sposoban sportista koji je dosao u Atinu kako bi ucestvovao na takmicenju koje organizuje Egej.Tada ga je Egej ljubomoran na njegove pobjede poslao da se suoci sa najopasnijim do tada bikom.U ovoj bici je Androgej I nastradao.Tada je njegovo mjesto zauzeo Tesej kojega niko nije mogao zaustaviti I tako je on pobjednik ostao do kraja svog zivota.

 

 

HERINA VLADAVINA

Sunion najjuzniji dio Atike spominje se I kod Homera.Odande je Egej posmatrao more,ocekujuci radosnu vijest o uspjehu I pobjedi,koju na zalost nije docekao ziv.Na Sunionu je sagradjen u 60-om vijekuhram posvecen Posejdonu,cije su rusevine opstale I do danasnjih dana.

POVRATAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ATENA

 

O pohodu Argonauta liricari starog doba kao sto je bioPindar bili su inspirisani mitom o Argonautima.Eshil je napisaotragedije Atamant,Ipsipili,Argo I Kaviros.Sofokle se takodje posvetio tom mitu,ali na zalost ni jedno od ovih dijela nijne sacuvano.

Kentauri su bili nakaze sa rogovima,od pola ljudi a od pola konji.Imali su ljudsku glavu,ruke I tijelo I cetiri noge kao konji.Medju njima su se izdvajali Hejron I Fol.Hejron je bio mudar a Fol dobar I gostoljubiv za razliku od ostalih Kentaura.

 

ATENINO PUTOVANJE

Znacaj mita o Argonautima saglasno dogadjajima iz daleke proslosti,nesumnjivo nas vodi do zakljucka da su Grci ucinili veliki broj junackih djela,dok su istovremeno,otkrivali svijet prosirivajuci svoja znanja iz geografije.Znacajno otkrice crnog mora za koje su tada vjerovali da je more ,kao I sirenje helenixma po okolnim zemljama,dokazanom je raznim opisima njegovog putovanja.

Harpije su bile krilati duhovi,pola zene ,a pola ptice grabljivice sa kandzama.One su grabile djecu I duse zivih bica.Znacajnu ulogu imaju u mitu o Fineji.Sve sto bi on stavio na sto za jelo one bi mu zgrabile,a ostatak zamrljale svojim izmetom.

 

POVRATAK U JOLK

Kastor I Poluduek rodjeni su kao plod ljubavi Zeusa I Lede.Zeus se pretvorio u labuda kako bi osvojio Ledu.No te iste noci Ledu je obljubio I njen muz Tinerej.Od 2 para blizanaca koji su rodjeni Polideuk I Helena su se smatrali Zeusovom djecom,dok su Kastor I Klitajmnestra smatrali djecom tindereja.Dioskuri su takodje ucestvovali u pohodu Argonauta ,tu su se istakli u borbama pomazucic Jasonu I Peliji.Tada je Zeus odveo Polideuka na Olimp.On je odbio ponudjenu besmrtnost jer je njegov brat morao da ostane u tamnom kraljevtvu Podzemnog Svijeta.

POVRATAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POSEJDON

Rodjen je kao Posejdenov sin ali se medju smrtnicima ocem smatra Glauk .Ovaj heroj nadimak je dobio sto je sasvim slucjno ubio korintskog tiraninaBelera.Nakon ovog ubistva bio je primoran da ode sa Korinta u Tirint.Obelefronovoj smrti postoji prica d a je se dugo godin poslije zeleo da se popne na Olimp.Donosio je Zevsu grom I sluzioboginji Zori.

 

 

HIMAJRA

Jena je od oca Tifona I majke Ehidne,I licila je na jarca I lava.Govore da je imala vise jarcevih glavai jednu lavlju dok je umjesto repa imala zmiju.Bila je strasnog izgleda,a iz usta I nozdrva izbacivala je ogroman plamen.Pljackala je ljetinu I cinila mnogobrojne stete.Himajra je bila toliko opasna da je Jobat vjerovao da,saljuci Belerefonta sa zahtevom da je ubije.

 

`PEGAS

Pegas je bio cudnovati krilati konj koji je prema mitu iskocio iz Medusinog vrata kada joj je Persej odsjekao glavu zajedno sa junakom Hrisaorom koji je kao I Belerefont,bio Posejdonov sin,sa tom razlikom sto je kao Sizifov potomak ipak bio smatran.Belerefont je zatrazio od oca krilatog konja kojeg je I dobio.Tada mu je Atena poklonila zlatno uze .Pomocu njega je uhvatio krilatog konja I poslije toga u znak hvalnosti ovaj junak podnosi zrtvu u cast posejdona I Atene.

POVRATAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AFRODITA

 

 

U Tabanskom krugu veom vazno mjesto pripada kraljevskoj lozi Labdokida,cije ime potice od Labdoka Kadmovog unuka I osnivaca Tebe.Edip istaknuta licnost ove loze,svojim dozivljajim kao I ostali clanovi njegove loze,predstavljaju poznate likove po kojima su u anickom periodu nastala mnoga djela.

Edip,taj tragicni heroj ucesnik je mnogih dogadjaja o kojima je pisani trag sacuvan do danasnjih dana,zahvaljujuci pre svega trima poznatim tragedijama.

AFRODITINA SUDBINA

Kadmo junak Tebenskog kruga,bio je sin Agenora I Telefase ,a brat Kilika Fojniksa I Europe.Nakon Zeusove otmice Europe,Agenor je poslo svoje sinove da je pronadju.Ostavivsi Tir Kadmo je mnogo lutao,sve dok nije po savjetu Delfinskog prorocista osnovao grad Tebu,ciji je akropolj nazvan Kadmeja.Postoje brojne legende o njegovim djelima.Iz njegovog braka sa Harmonijom rodjeni je mnogo djece Autonija,Ina,Agava,Samela I Polidor koji je bio otac Labdoka.

AFRODITA NA TEBANSKOM PRESTOLU

Sofokle poznati anticki tragicar inspirisan mitom o Edipu napisaoje mnogobrojne tragedije Edip Tiranin Edip u Kolonu I Antigona,dok je tragedija Eufojnisa prvo djelo Euripida.Medjutim svjetska umjetnost I literatura nisu ostale bez plodova.Seneka je kasnije napisao djela Edip I Fojnisa,doksu teme iz mita o Edipu koristili I ostali.Stravinski je zajedno sa koktoom napisao operu-oratorijum Tiranin Edip.

Sfinga je bila cudoviste sa zenskom glavom I grudima,dok su joj krila bila kao u orla.Bila je kcerka Ortra,dvoglavog psa geriona.Ovo cudoviste je u Tebu poslala Hera,da bi kaznila Lajla,jer se on zaljubio u Hrisipa,Pelopovog sina.

POVRATAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA

 

POVRATAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MINI KVIZ

1.ZEUS JE NAPISAO

A)12 KNJIZEVNIH DJELA

B)6 KNJIZEVNIH DJELA

C)22 KNJIZEVNA DJELA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.HERIN BIOLOSKI OTAC JE

A)EDIP

B)POSEJDON

C)EGEJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.SFINGA JE

A)CUDOVISTE SA ZENSKOM GLAVOM I REPOM ZMIJE

B)CUDOVISTE SA ZENSKOM GLAVOM I REPOM LAVA

C)CUDOVISTE SA MUSKOM GLAVOM I REPOM LAVA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.NEMEJSKI LAV JE DJELO

A)ATENINO

B)POSEJDONOVO

C)ZEUSOVO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.PEGAS JE

A)KRILATA AZDAJA

B)KRILATI KONJ

C)KRILATA PTICA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRAJ