ΕΛΛΑΣ
УВОД

КОНТРАСТИ

НАРОД И НАРОДНЕ ИГРЕ

КАРТА

АТИНА

ОБЛАСТИ

ГАЛЕРИЈА

КВИЗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                     ГРЧКА

 

 

Грчка је типичан представник контраста у геологији и клими; представник је парадокса у Медитеранском региону.Контрасти између града и села, јалове и плодне земље, доминације човјека над природом и природе над човјеком у Грчкој  jе израженији него у другим земљама.У геолошком смислу Грчка представља продужетак Балканског полуострва;она је, у суштини, један посебан свијет.

ПОВРАТАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНТРАСТИ

Занимљиве рушевине које указују на славну прошлост (историјски период од скоро 4000 година) и присуство људи на тим просторима од најранијих времена вребају иза сваког угла.Свуда је присутно преплитање античког и модерног; горостасне планине међусобно одвојене дубоким долинама, језера и море са безброј планина залива, полуострва и лагуна, дају јој тропско обиљежје.Грчка је острвска земља, са острвима нанизаним једно покрај другог, при чему не постоје два истовјетна.Море које окружује Грчку заузима површину од скоро 81 000 квадратних километара.Интензивно је плаве боје,чисто и незагађено.Темпаратура мора је умјерена током свих годишњих доба, а перманентна сунчева свјетлост свему даје дијамантски одсјај.Грчки климатски услови су типично медитерански и једнако је топло и пријатно у априлу и октобру, као што је у јулу или августу.

ПОВРАТАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАРОД И НАРОДНЕ ИГРЕ

 

Грчку настањује око 10 милиона Грка: веселих, гостољубивих, заљубљених у добар провод, можда непредвидљивих, али увијек испуњених неисцрпним ентузијазмом. Тешко се може наћи досадан или намргођен Грк.

Неродни плесови су им препуни њежности, јунаштва, чисте лирике и спонтаног хумора. Народни плес осликава чиста креативност и генијалност грчког духа. Игре осликавају грчку природу украшену горостасним планинама, драж сликовитих острва, љепоте непрегледних равница и небо, бљештаво јасно плаве боје. Сваки грчки регион има своју врсту народног плеса, кога краси посебан фолклор. Сваки народни плес у суштини употпуњен музиком и костимима који га карактеришу, исказује обиљежја свакодневног живота и обичаје, веома често и карактер самих људи.

 ПОВРАТАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТИНА-ГЛАВНИ ГРАД

Грчка почиње и развија се, у овом и око овог града, једне од најстаријих престоница Западног свијета.Обухвата удубљење

на западној обали Атике, са планинама Егелеа, Парнита, Пендели и Имитос са трију страна и заливом Сароникос са четврте стране и формира наизглед јединствен град са својом луком, Пирејом, и осталим приградским насељима.Цјелокупна област има око 3 милиона становника.

Атину су прво настанили Пелазги прије неких 6000 година а касније Јоњани, који су изградили Акропољ (Горњи Град) на високој литици.Током свог развоја, град је посвећен богињи мудрости, Атини.Први успон град доживљава за вријеме Микенског периода(1600-1100 г. п. н. е.).На крају шестог вијека п. н. е. тиранија је одбачена, а демократски начин владавине довео је до тековина које су без преседана у историји човјечанства.У петом вијеку п. н. е. ''златном добу'' Атине, под Перикловим просвјетљеним вођством, Атина доживљава врхунски развој на пољу културе и трговине, и развоја војних снага.За вријеме хеленистичког и византијског периода, Атина постаје другоразредни град.Након ослобађана Грчке од турске окупације, 1834. године, Атина је проглашена главним градом Грчке.

 

АКРОПОЉ

ПАРТЕНОН

ЕРЕХТЕЈОН

ОДЕОН  ХЕРОДА  АТИЧКОГ

КУЛА  ВЈЕТРОВА

ПЛАКА

АТИНСКИ СТАДИОН

ХРАМ  ХЕФАИЦТЕИЈОНА

ПИРЕЈИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АКРОПОЉ

Акропољ је 156 метара висока литица од кречњака која крунише град.Ова велика света литица први пут је настањена у неолитском периоду, прије неких 6000 година.Прво Пеласги, а затим и Јоњани су се настанили по пећинама, углавном дуж сјеверне стране.Први храмови од камена, који су замјенили храмове од дрвета, изграђени су почетком шестог вијека п. н. е.За вријеме Персијских ратова Акропољ је био опљачкан (480-479 г.п.н.е.).Величанствени споменици датирају из ''златног'' Перикловог периода када су обновљени око 460-429 г.п.н.е.Многобројни освајачи извршили су додатна утврђивања, украшавања и измјене на Акропољу.429.г.п.н.е.храмови су претворене у хришћанске православне цркве, а касније је Партенон претворен у Џамију за вријеме турске окупације.За вријеме опсаде Атине, од стране Млечана 1687 године, неке од грађевина су дјелимично биле оштећене топовским ђуладима и ватром која је два дана бјеснила.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПАРТЕНОН:

Партенон је храм који је посвећен дјевици (parthena=дјевица) Атини.Саграђен је од Пенделијског мермера у дорском стилу.Изградња је трајала 15 година (447-432 г.п.н.е.).Саграђен је на мјесту гдје су се предходно налазила два старија храма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕРЕХТЕЈОН:

 

Ерехтејон је карактеристичан због својих достојанствених и величанствених Каријатида.Посвећен је митском краљу-хероју Ерехтеју.Атињани приповједају да су се на том мјесту сукобили Атина и Посејдон око тога ко ће бити заштитник града Атине.Побједу је однијела Атина која је омогућила да из стијене никне драгоцјено маслиново уље, које је поклонила свом граду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОДЕОН ХЕРОДА  АТИЧКОГ-

Позориште је саградио у другом вијеку н.е. Херод Атички у знак сјећана на своју жену Пегилу.Позориште је смјештено у подножју Акропоља.Данашњи капацитет је око 5000 гледалаца.У почетку је коришћено за извођење музичких и драмских представа као и за разноврсна такмичења

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КУЛА ВЈЕТРОВА:

 

Импресивна осмоугаона кула са записима и фигурама које приказују богове вјетрова.Изграђена је у првом вијеку као хидраулични часовник, испуњен сунчаним часовником и вјетроказом.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЛАКА-

Плака је смјештена у подножју Акропоља и од најстариих времена била је центар Атине.Иза сваког угла су цркве, остаци прошлости,зграде из нео класицизма , франачке куће...Красе је многобројне таверне, ноћни клубови,кафанице,тргови,дрвореиди,монументални стубови,цркве,туристи,верглаши.Плака је кварт умјетника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АТИНСКИ СТАДИОН је комплетно реновиран 1896. год. за прве савремене Олимпијске игре:Налази се на мјесту старог стадиона изграђеног 330. год.п.н.е. Стазе су му дужине 33.50 м и ширине 2-4 м ,може да прими око 60 000 људи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХРАМ  ХЕФАИЦТЕИЈОНА

Познатији,мада грешком као Тесеијон,гледа на стару Агору.Најочуванији је од свих грчких храмова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИРЕЈИ

Ова главна лука Грчке је једна од највећих на Медитерану.У њој живи око милион становника а удаљена је од Атине само 10 км. 450. год. п.н.е. Темистокле је саградио чувене Дуге Зидине које су повезивале Атину и Пиреји.Велики дио ових зидина може се видјети и данас као и остаци других архајских грађевина укљчујући два дравна позоришта.Око луке Пиреј је сконцентрисан највећи дио грчке индустрије.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАРТА:

ПОВРАТАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕГИЈЕ!

АТИКА

ПЕЛОПНЕЗ

ЦЕНТРАЛНА ГРЧКА

ДЕЛФИ

ЕУБОЈА

ТЕСАЛИЈА

ОЛИМП

МЕТЕОРИ

КИКЛАДИ

ДЕДОКАНИСА

КРИТ

СЈЕВЕРОИСТОЧНА ЕГЕЈСКА ОБЛАСТ

ТРАКИЈА

ЕПИР

ЈОНСКА ОСТРВА

МАКЕДОНИЈА

СОЛУН

 

АТИКА је област у Грчкој у којој су древни Атињани развили и одњеговали филозофију и демократију.Ову област први су настанили Пелазги у 4. миленијуму п.н.е. а касније и Јоњани.Малобројне падине Атике максимално су искоришћене и обрађене и на њима се гаји винова лоза,воће и поврће,док стабла црних маслина расту по цијелој територији.атика је најиндустријализованији дио Грчке и сматра се сједиштем индустрије у земљи.Ова област формира полуострво у облику троугла а чине је и острва Сароникоса.

ПОВРАТАК

 

ПЕЛОПОНЕЗ-

Пелопонез је полуострво које подсјећа на огроман дудов лист.У средњем вијеку назван је Мореас што значи дуд.Старо име је Пелопонез што значи острво краља Фригије.У 19-ом вијеку довршено је пресјецање копна и на тај начин је Пелопонез спојен са Атиком (коринтски канал).Ово полуострво покрива површину од 21 439 квадратних километара и има отприлике 1 100 000 становника.

Цјелокупна област је подјељена у седам провинција.Археолошка налазишта из старог каменог доба и млађег каменог доба стара су преко 100 000 година.Пелопонез је дозивио свој врхунац у Микенском периоду (1600-1100 г.п.н.е.) када су изникли такви градови као што су Спарта,Микена,Пилос и други.Олимијске игре су се одржале код Олимпије и представљале су мирољубива надметања атлетичара из свих градова Грчке.Током класичног периода ривалство између Атине и Спарте довело је до избијања Пелоппонеског рата.Кратак опоравак је доживио под Ахајском Конфедерациом. 146. год.п.н.е. војска Ахајске Конфедерације била је потучена од стране римског војсковође Мумиуса.Пелопонез је постао римска провинција.Од тада Пелопонез трпи нападе варвара и освајача Византијаца,Франака,Турака .Скоро пет вијекова Пелопонез је био под турском окупацијом.1821. борба за независност је започета на Пелопонезу.Након ослобођења па све до 1843. њен главни град био је Нафплион.

ПОВРАТАК

 

ЦЕНТРАЛНА ГРЧКА

Централна Грчка је једна од највећих регија ове земље.Простире се од Егејског на истоку до Јонског мора на западу а на сјеверу се простире до Тесалије.Ово је углавном брдско-планинска област којом доминирају планински масиви, неколико плодних равница и долина које опстају захваљујући ријекама.Клима није свуда једнака:негдје је медитеранска а у унутрашњости и планинским предјелима зиме могу бити веома оштре а током љетњих мјесеци је освјежавајуће пријатно.Главни пољопривредни производи су маслиново уље, вино, вуна, житарице, пиринач, дуван.На планинама је развијено сточарство а копање руде је такође присутно.У Централној Грчкој Хеленизам је рођен још од најдавнијих времена.Ова област је доживјела процват за вријеме византијског периода а за вријеме турске окупације овај дио Грчке је одиграо важну улогу у ослобођењу Грчке.

ДЕЛФИ-СВЕТИЛИШТЕ

Делфи је смјештен на надморској висини од 700 метара и на удаљености од164 километра од Атине.То је још увијек село са неколико хотела, ресторана и уобичајених радњи са сувенирима.Првобитно је мјесто било посвећено Геји или Темиди, богињама Мајке Земље а тек касније су морепловци са Крита увели култ Аполона Делфијског.У светилишту се налазио мали амфитеатар капацитета 5000 мијеста за сједење и Аполонов храм (510 г.п.н.е.).У свом ''Адитону'', светилиштем над светилиштима Питија (Висока Свештеница) сједила је на троношцу и изрицала своја пророчанства у стању транса.Савјети из Делфа тражени су за све догађаје везане за политику, религију или морал појединих појединаца. Делфи је био сједиште у коме се састајала Амфиктионска Лига.Насупрот светилишту се налази скупина старих рушевина под именом Мермери и један Толос, односно кружни дорски храм.Постоје трагови гимнастичке дворане (Питијине игре).385. године нове ере Делфи је доживио коначно укидање тј. затварање од стране византијског цара Теодосија.

ПОВРАТАК

ЕУБОЈА :

Еубоја се налази дуж Беотијске и Атичке обале.Острво је дугачко 180 км док му ширина варира од 7 до 50 км.Укупна површина (заједно са свим острвима) је 3 908 км, а на њему живи око 170 000 становника.Највећим дијелом је брдовита а њене малобројне равнице су веома плодне.Цијело острво је прекривено шумама и маслињацима.Халкида је главни град Еубоје.

ПОВРАТАК

 

ТЕСАЛИЈА

Тесалија има највећу равницу у Грчкој.Археолошка истраживања доказала су да је ова област настањена прије неких 100 000 година.То су остаци из Старог и Новог Каменог Доба.Више од 100 праисторијских насеља откривено је на тлу Тесалије.Становнике су називали Ахајцима или Хеленима.352 године п.н.е. краљ Филип II окупирао је Тесалију.197 године п.н.е. област потпада под римску власт.За вријеме византијске власти била је засебна област и трпила је сталне нападе варвара.Тек 1230 године ослобађа је Теодор, владар Епира.1309 заузели и опустошили су је Каталонци а касније и Албанци.1420 године су је освојили Турци а 1881 се ослободила турске власти.Област Еласоне је припојена Грчкој тек 1912 год.Тесалију чине и острва позната под називом Сјеверни Споради.

ПОВРАТАК

 

ПЛАНИНА ОЛИМП

Ова легендарна планина је мјесто на коме су смјештене палате дванесторице древних богов из грчке митологије.Налази се на сјевероистоку Тесалије.Краси га велик број високих врхова и клисура.Од јануара па до Марта сви врхови виши од 1500 м су прекривени снијегом.Скијање је могуће и на мањим висинама.

МЕТЕОРИ-

Метеори су изузетно необична област са гигантским стијенама високим од 100 до 150 м.Некада напредна манастирска заједница са 24 манастира а данас ја активно свега 5 манастира.Прве манастире су изградили монаси у 14-ом вијеку.Манастири Варлам, Метаморфоза, Русан и Свети Стефан (једини женски манастир) су и византијски музеји.

 

ПОВРАТАК

КИКЛАДИ-ОСТРВА

Група острва у јужном Егеју назива се заједничким именом Киклади.Нека од тих острва су:Парос, Милос, Наксос, Санторини и други. Острва су карактеристична по чистом мору, плажама, историјски остаци (почев од праисторије, класичног,хеленистичког, римског, византијског, франачког,турског периода).Острво Милос је острво Афродите и јединствених катакомби.На овом мјесту је откривена позната статуа Афродите која је отета и пренесена у париски Лувр.

ПОВРАТАК

ДОДЕКАНИСА-ОСТРВА

Ова група острва названа је Додеканиса што на грчком значи 12 острва.Најпознатије острво је Родос.На Родосу је поред гигантске статуе Колоса постојало још 3 000 статуа.У класичном периоду Родос је било моћно и богато острво.Његов други велики период био је када су острво заузели Витези Јерусалимског Реда (1309-1522).1522. га освајају Турци а 1912. Италијани.1947. Родос и остала острва ове регије су прикључена Грчкој.Родос је највише богат средњовјековним зидинама, храмовима, позориштима...

ПОВРАТАК

 

КРИТ

Крит је највеће грчко острво и најмногољудније (500 000 становника).Остаци ране критске и минојске културе расути су по цијелом острву.842 године Арапи су га покорили и претворили у сараценско гусарско скровиште.Млечани су дошли око 250 год. касније.Острво је доживјело свој процват .1699. долазе Турци.1912. острво је припојено Грчкој.Острво је широко око 55 км а дугачко је 264 км.Кносос је највећа атракција Крита.Миносов двор је палата најстаријег краљевства у Европи.По структури градње својих кућа подсјећа на клип кукуруза са зрнима а по традицији градње представља лавирина.Ханиа је главни град Крита (50 000 становника).

ПОВРАТАК

 

СЈЕВЕРОИСТОЧНА ЕГЕЈСКА ОСТРВА

У ова острва се убрајају:Самотраки, Лезбос, Хиос, Самос, Икарија.Острво Самотраки је познато по лијепим пејзажима и историјским ископинама.Најважније откриће јесте статуа ''Нике са Самотраке'' која је изложена у Лувру у Паризу.

ПОВРАТАК

 

ТРАКИЈА:

Тракија је претежно планинска област и првобитно су је насељавали Пелазги. Митски музичар Орфеј је био Трачанин.

Током римског и византијског периода она је имала важну улогу.Почетком овог вијека велики дио Тракије је дат Бугарској док је послије Првог свјетског рата , Турска узела други дио.

Ово је углавном пољопривредна област са око 350 000 становника.Налази се на најдаљем сјевероистику земље.

ПОВРАТАК

ЕПИР:

Епир, што на грчком значи континент је планинска област.Покрива површину од 9 203 квадратних км на сјеверозападу Грчке.Има око 350 000 становника а главни град је Јанена.Јанена је 459 км удаљена од Атине.Основао ју је император Јустинијан у 6-ом вијеку.Највећа знаменитост у граду је језеро.Ово је регија са безбројним плантажама поморанџи и лимуна.Први грчки досељеници настанили су ове области у Бронзаном добу.Најимпресивнији су остаци театра код Додонија.

ПОВРАТАК

 

ЈОНСКА ОСТРВА

Ова острва су нанизана дуж обала Западне Грчке.У стара времена ова острва су припадала Римљанима, Византијцима, Турцима, Млечанима.1797. уступљена су Францујској, затим Русији па опет Француској од 1807 до 1814. када су острва подпала под британску власт.1863. коначно су постала Грчка.Најпознатије острво је Крф које је највише историјских споменика наслиједио од Млечана.Острво је споменуто у Хомеровој Одисеји (Одисеј је послије бродолома испливао на ово острво и лутао обалом).

ПОВРАТАК

 

МАКЕДОНИЈА

Најпространија и најсјевернија грчка провинција.Красе је плодне равнице,многе велике ријеке Марица (Нестос) и Вардар (Аксиос) и велики број језера.Клима уз обалу је медитеранска а у унутрашњости континентална.Археолошка ископавања показују да је Македонија била насељена још у доба Неолита.Македонија је била важан дио старе Грчке са историјом дужом од 3000.год. Аристотел,велики грчки филозоф,родио се и одрастао у Македонији. Филип II (357-366. п.н.е.) поставио је темеље будућој великој Македонској држави.Послије његовог убиства насљедио га је син Александар III познатији као Александар Велики,војни и политички геније који је помјерио границе свог царства дубоко у Азију.Римљани су 168.п.н.е. загосподарили Македонијом а током византијског периода Македонија је постала једна од најважнијих провинција.Под владавином Турака послије 15.вијека Македонија је задржала свој значај као пољопривредна и трговачка област.Она је прикључена Грчкој послије Првог свјетског рата.

 

СОЛУН (Тесалоники)

Солун је главни град сјеверне Грчке и други по величини и важности у Грчкој.Важан културни центар,има један од највећих универзитете на Балкану. Солун је основао краљ Македоније Касандар (315.п.н.е.) који је нови град назвао именом своје супруге,Тесалоники,сестре Александра Великог.У византијском пероду био је други град по важности , одмах послије Цариграда .Заштитник града је свети Димитрије.Венецијански торањ-Бијела Кула,је заштитни знак Солуна,саграђена је у 15. вијеку.Бијела Кула је центар солунских средњовјековних утврђења.

ПОВРАТАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГАЛЕРИЈА'?!

 

 

 

ПОВРАТАК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КВИЗ-???

1.КОЈУ ПОВРШИНУ ЗАУЗИМА  МОРЕ КОЈЕ ОКРУЖУЈЕ ГРЧКУ?

а) око 50 000 квадратних км

б) око 81 000 квадратних км

в) око75 000 квадратних км

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. КОЈИ ЈЕ ГЛАВНИ ГРАД ГРЧКЕ?

а) АТИНА

б) СОЛУН

в) НАФПЛИОН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. КОЛИКО ГРКА НАСТАЊУЈЕ ГРЧКУ?

а) око 13 милиона

б) око 10 милиона

в) око11 милиона

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ШТА ЗНАЧИ "ДОДЕКАНИСА" НА ГРЧКОМ ?

а) "11 острва"

б) "20 острва"

в) "12 острва"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. ПО ЧЕМУ ЈЕ ЈЕДИНСТВЕНО ОСТРВО МИЛОС?

а) по катакомбама

б) по риболову

в) по бањама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.КОЛИКО ДАНАС ПОСТОЈИ АКТИВНИХ МАНАСТИРА НА МЕТЕОРИМА?

а) 7 активних манастира

б) 5 активних манастира

в) 24 активна манастира

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

УСПЈЕШНО СТЕ РИЈЕШИЛИ КВИЗ

ПОВРАТАК