NEUTRONSKA ZVIJEZDA

Prvo malo socnih detalja:

Kratko vrijeme nakon kreacije (kratko cak i za nase pojmove – nekih 50 godina), neutronska zvijezda posjeduje ogromnu kolicinu energije, te se njena temperatura penje sve do milijardu stepeni Kelvinovih. Zbog tog kratkog vremena isijavanja, a i zbog svog malog radijusa, neutronske zvijezde je veoma tesko otkriti.

Neutronska zvijezda se sastoji od samih neutrona, i kao sto mozete pretpostaviti, ima veoma veliku gravitaciju ( oko 100 puta vecu od Zemljine) i nesrecnik koji bi se zadesio na njenoj povrsini bi bio promptno spljosten. I ne, ne bi pomoglo kad bi legao.

I samo putovanje do takve strahote bi bilo smrtonosno: sama razlika u gravitacionoj rotaciji izmedju glave i nogu /podnozjaJ / bi ga rastrgla na komadice: ovaj put horizontalno.

Zbog svoje tezine, neutronske zvijezde cak i savijaju svjetlost – i to poprilicno. Recimo da posmatrate neku planetu, a gledate pokraj neutronske zvijezde. Umjesto jednog planeta, vidjeli bi dva ( ovaaaajm, ja ovo bas i ne mogu objasniti, ali kad tako kaze dr. mr., bolje da mu vjerujemo).

O da, jos jedna sitnica: ovo je sve teorijski: dosad nije otkrivena nijedna neutronska zvijezda . Tek da se zna.

home              nazad                 dalje