Manastir Studenicu je u 12. vijeku sagradio Stefan Nemanja. Predstavljen je kako je građen u sedam različitih istorijskih perioda. Osim Bogorodicčne crkve, tu je i Milutinova, poznata kao Kraljeva crkva, izgrađena početkom 14. veka i crkva Svetog Nikole. Prikazani su njihov izgled, položaj, lokalitet, arhitektura, živopis, riznice i dr. Studenica (Republika Srbija, SR Jugoslavija) je kao kulturno-istorijski spomenik na Listi svijetske kulturne i prirodne bastine Uneska.
Ravno pre 800 godina otpočeta je gradnja najlijepše i umetnički najsnaznije oblikovane srpske srednjovekovne građevine. To je bila crkva posvećena Bogorodici Dobrotvorki, središnji hram studeničkog manastira. Kao jednu od svojih zadužbina podigao ju je obnovitelj i ujedinitelj srpske srednjovekovne države, veliki župan Stefan Nemanja (oko 1113-1199).
MANASTIRSKI KOMPLEKS STUDENICA
Bogorodičina crkva (Nemanjina zadužbina iz 1183-1191), Radoslavljeva priprata (iz 1228-1234),Trpezarija i biblioteka (početak 13 v.) (rekonstrukcija),Crkva sv.Nikole (pocetak 13.v.),
Zapadna kula (iz 13.v.),Kraljeva crkva (Milutinova zadužbina iz 1313/14),Manastirski konaci,Riznica. BOGORODIČINA CRKVA
Centralno mijesto u studeničkom arhitektonskom kompleksu zauzima monumentalna Bogorodičina crkva. Ona je sagrađena u poslednje dve decenije 12. veka, dok je spoljna priprata naknadno dodata. Spoljni izgled Bogorodicčne crkve, izuzev kupole, izgradjen je u duhu vladajućeg stila savremene umetnosti na zapadu - romanike - dok su arhitektonski oblici građevine, sa zasvijedenim brodom koji je nadvišen kupolom i bočnim tremovima sto podsećaju na poprečni brod, vizantijski.

 glavna strana