Da gimnazija zaista zahtjeva veliki rad i da samo oni najuporniji mogu povezati ove dvije stvari, pokazuje i cinjenica da iduci od prvih ka cetvrtim razredima broj ssportista se znatno smanjuje. Takode, nije rijedak ni slucaj da oni najuspješniji sportisti napuštaju Gimnaziju,jer su vec odabrali svoj životni cilj, da zaraduju za život radeci ono što najviše vole, bilo da je to šutiranje lopte, plesanje, ili, mozda, neka borilacka vještina. Ova pojava je zastupljena kako u prvim tako i u cetvrtim razredima.

 U razgovoru sa ucenicima smo saznali da se sportom pocinju baviti iz nekog licnog zadovoljstva, i to obicno u cetvrtom ili petom razredu osnovne škole,  znaci sa nekih 10-tak godina, kada su puni energije koju žele da iskoriste. Dolaskom u srenju skolu, sazrijevaju, te shvataju da li je to zaista ono što žele i ono u cemu mogu nešto postici. Tu se nalazi i naša Gimnazija koja pruža mogucnost izbora, ali i adekvatnu edukaciju onih  pubertetlija u punoljetne i donekle zrele osobe, sposobne da sami donose odluke. Veliki je broj ucenika koji su se bavili nekim sportom, ali su ga u srednjoj skoli napustili. Razlozi su brojni: ili nisu mogli uskladiti treninge sa školom, ili im je dosadilo, ili ih je neka povreda sprijecila da budu srecni i zadovoljni onim što rade, medutim, i pored ovih ružnih stvari koje se moraju prebroditi, svi ucenici su se složili u jednom, a to je, da im se za sport vezuju najljepša iskustva, jer mnogi od njih su pored osvojenih nagrada proputovali po raznim zemljama svijeta, kako Evrope, tako i ostalih. Jedna djevojka je u naletu sjecanja rekla: "Nikad nisam bila srecnija, nego kad sam vidjela sebe na televiziji sa diplomom u rukama i medaljom oko vrata. Roditelji su bili ponosni." Takav je i Nebojša Popovic, koji je bio najbolji sprtista svoga doba, a danas je poznati ljekar za sportske povrede, radi u Belgiji a završio je banjalucku Gimnaziju.

U okviru reforme školstva možemo se pohvaliti da je i naša škola uklječena u ovaj fenomen. Sala je renovirana prije par dana, jedna prostorija je namjenjena za vježbe nabijanja mišićne mase, a profesori su se angažovali i da nam obezbjede sate na bazenu, iako samo jednom sedmično ali i to je dovoljno za početak. Što se tiče vanjskog terena i on ide u pozitivnom smjeru jer su ubačeni golovi, koševi, tereni su iscrtani i svi učenici jedva čekaju da isprobaju nove sportske aktivnosti koje ovaj teren pruža.

povratak