Kanada je druga po veličini zemlja na svijetu,ali ima otprilike stanovništva koliko i Kalifornija,koja predstavlja dvadeset peti dio njene veličine.Razlog je što je sjeverna Kanada (u kojoj vlada polarna i subpolarna klima)jedva naseljena.Većina Kanađana živi u južnom dijelu države.Više od 3/4 živi u

velikim gradovima od kojih su najveći Toronto, Montreal,Vankuver,Otava i Edmonton.Glavni grad Kanade je Otava,centar provincije Ontario,mada Otava nije i najveći grad u državi.Zvanični jezici su  engleski i francuski jer je i većina stanovnika engleskog ili francuskog porijekla, iakoje u zadnja dva vijeka talas imigracije  donio i ljude iz drugih zemalja.

Kanadsko državno uređenje je parlamentarna demokratija ,i svi njeni predstavnici  na državnom i provincijskom nivou su na izborima odabrani. Inače,riječ Kanada znači "selo" ili "zajednica" na jednom od indijanskih jezika. Indijanci,prvi stanovnici  Kanade ,su bili izgradili složene odnose prije nego što su u Kanadu stigli prvi Evropljani,Vikinzi u XI vijeku.Vikinzi ubrzo odlaze, ali su Indijance potisnuli Francuzi i Englezi u XVI vijeku. Moderna Kanada je osnovana 1867.godine, od tri bivše britanske kolonije i od tada joj je pripojeno više provincija. Dobila je punu nezavisnost 1931.godine, ali je ostala član Komonvelta, tako da je usko vezana za Veliku Britaniju.

Kanadski razvoj je ohrabrio uspon mnogih oblika umjetnosti,tako da svaki veći grad ima simfonijski orkestar,operske centre,mnoštvo pozorišta i slično.Mnogi kanadski muzičari su ostvarili uspješne ,svjetske karijere,kao i ostali umjetnici iz ove zemlje.Kanada ima obilje rezervi šuma,minerala i čiste vode. 

povratak