Kineska četvrt,Toronto

Kanada ima oko 30 miliona stanovnika, sa značajnom tendencijom rasta, uglavnom zbog imigracionih trendova. Liberalni kanadski imigracioni program prihvata pridošlice iz svih krajeva svijeta.Većina Kanađana živi u gradovima, a gradovi se uglavnom nalaze uz južnu granicu. Najveći urbani centri nalaze se u provincijama Kvebek i Ontario.
Najveći dio stanovništva čine Britanci i Francuzi, tako da su engleski i francuski zvanični jezici u Kanadi. Najveći gradovi u Kanadi su: Toronto, Otava, Montreal, Vankuver, Edmonton, Kalgari, Vinipeg, Hamilton, London, Kičner... Imigranti čine oko 16% ukupnog stanovništva Kanade i imigracija je u suštini osnovni pokretač razvitka od početka kolonijalne ere.

Inuitski kamp 

Obrazovni sistemi u Kanadi su se razvili od engleskog, američkog i, naročito u Kvebeku, francuskog obrazovnog sistema. Najstarije kanadske obrazovne ustanove datiraju iz ranog 17. vijeka i bile su osnovane od strane francuskih katoličkih religijskih grupa.

Obrazovanje je obavezno za djecu od sedme do petnaeste ili šesnaeste godine,zavisi od provincije u kojoj žive,i besplatno je do završetka srednje škole.Najveći kanadski univerziteti su osnovani  još u XIX vijeku, počev od McGill Univerziteta ,koji je osnovan 1821.godine. U Kanadi danas postoji oko 20 univerziteta,tako da se može reći da svaka pokrajina ima najmanje jedan univerzitet.

Univerzitet u Monitobi

Većina Kanađana su hrišćani(83,3%),mada je broj pripadnika drugim religijama u stalnom porastu.Većina religijskih grupa je ravnomjerno zastupljena u svim dijelovima zemlje,mada su neke zajednice prisutne samo na određenim područjima-kao na primjer ukrajinski pravoslavci.      Kanada ima razvijenu ekonomiju,pa većina njenih građana ima visok životni standard po svjetskim normama.Kroz istoriju ova razvijenost se zasnivala na prirodnim bogatstvima, i još uz razvijenu tehnologiju , Kanada danas ima jednu od najsloženijih ekonomija u svijetu. Kanadska industrija je rasla više od drugih razvijenih zemalja od 1990.Razlog tome je nizak stepen inflacije i niske rate.  Sve ovo je doprinjelo niskom stepenu nezaposlenosti u ovoj zemlji koji iznosi 9,4%.

Otava,glavni grad Kanade

Ekonomija

Kanada ima impresivne rezerve drveta, minerala i svježe vode, i mnoge grane njene industrije su bazirane upravo na ovim elementima. Mnoge njene rijeke su iskorištene kao hidroenergetski potencijali, a Kanada ima i bogate rezerve fosilnih goriva. Industrijalizacija u Kanadi je počela u XIX. vijeku i tada je proizvodnja u svim granama industrije znatno povećana, naročito nakon Drugog svjetskog rata. Kanada danas izvozi oko trećinu svoje proizvodnje. Većina Kanađana je danas zaposlena u oblastima transporta, trgovine, administracije...

povratak