ZANIMLJIVOSTI :

Kineski zid je najveca gradjevina na svetu - jedina gradjevina na Zemlji ,  koja se vidi sa Meseca. Proteze se od stepa srednje Azije do Zutog mora, duzinom od 2 450km. Visina ovog zida je 8m, pri zemlji je sirok 8m a pri vrhu 5m. Istorijski zid datira jos iz vremena pre 2 600 godina, ali je danasnji zid izgradjen u XVveka radi odbrane od Huna.

  

"Zeleni zid" : malo je poznato da Kinezi pored Kineskog zida imaju i tzv. zeleni zid. Naime, da bi zastitili Peking od pustinjskih oluja koje su ga sa prostora severozapada i pustinje Gobi pogadjale 10-ak puta godisnje, Kinezi su podigli "zeleni zid". Ovaj zid je 5 000km dug i mestimicno preko 800km sirok sumski pojas koji cini 300 miliona zasada stabala, pretezno brijesta.
Kada bude zavrsena (oko 2009.godine)  brana " Tri klisure" (Three Gorges) na reci Jankce bice najmocnija ikad sagradjena i najveci kineski gradjevinski projekat jos od izgradnje Kineskog zida.
Novcana jedinica u Kini je juan (1 juan = 100 finga ) .

<<<home                                                                                                                               next>>