home

biografija

pjesme

analiza "Samoglasnika"

"Ukleti pjesnik"

 

LEGENDA

Prva legenad vezana je za njegovo rodjene.Ljekar primecuje da je prilikom rodjenja djete imalo razgolacene oci, a kad je bolnicarka koja je trebalo da ga povije spustila na pod,vidjeli su sa zaprepastenjem kako djete smijeseci se silazi sa jastuka i puze ka izlaznim vratima,legenda malo vjerovatna ali veom akarakteristicna za pjesnika koji ce prije 11-te godine pobjeci od kuce.
 

Rimbaud ima 13 godina,akdamski konkurs izmedju vise skola tema:Numitski kralj Jugurta.Malisani se gledaju,grizu nokte ali niko ne pise.Ulazi direktor i prilazi Rimbaudu i njegova je sveska bez ijednog latinskog stiha:"Sta ni vi"-upita direktor, "Gladan sam!"-odgovara Rimbaud. Direktor naredjuje ad se Rimbaudu donese dorucak i kad se dobro zalozio uz glasan smijeh ostalih ucenika zadat je bio gotov za petnaest minuta. Rimbaud je spasio ugled skole i dobio prvu nagradu.

Rimbaud ima 14 godina.Njegova majka bila je okrutna,svojeglava i nije imala razumevanja za njegove zelje.Rimbaud zeli da ima klavir,majka se suprotstavlja jer nezeli da zodovolji njegovu prevrtljivu cud! Iako nemocan sin se svijeti majci. Kad je ostao sam u kuci stao je sjeci sto u trpezariji dok mu nije dao oblik klavira. Kada je majka dosla,rekao je:"Ako mi ne iznajmis kalvir pripazi ostali namestaj!"