·       DVANESTORICA SA OLIMPA

Dvanestorica sa Olimpa, još od vremena kada su zagospodarili nebom i zemljom, podjelili su među sobom, po Zeusovoj želji vlast, ugled i dostojanstvo. Njihov dom se nalazi na Olimpu, najvišoj planini Grčke, mada su često silazili među ljude, kako bi im pomogli, ili mješajući se sa njima imali potomstvo. Djeca rođena iz mješovite veze nekog od bogova i ljudi, bila su polubogovi i raspolagala su izuzetnim sposobnostima. Polubogovi su činili velika herojska djela i time pridobili svačije divljenje. Bogovi su se hranili ambrozijom i pili nektar, piće koje je isključivo bilo namjenjeno bogovima. Uvjek su se držali svojih obećanja, a pogotovo onih, koja su bila data pod zakletvom. Najsvetija zakletva im je bila nad vodom iz Stiga. Dvanestorica su bili: Zeus, Hera, Atena, Posejdon, Demetra, Apolon, Artemida, Hermes, Afrodita, Arej, Hefajst i Hestija.

·        ZEUS

Njegovo oružije je bio grom, dok se njegova vlast prostirala i na nebu i na zemlji. Za Zeusa, njegova jedina i zakonita supruga bila je Hera, koja mu je uvijek bila stalna i vjerna pratilja u životu, tako i u svim njegovim djelima. Sa njom je dobio Areja, Hebu, Ejlejtiju i Hefajtsa. Bezbrojne su bile njegove ljubavne avanture sa  boginjama i obicnim smrtnicima koje su povremeno izazvale Herinu ljubomoru. Iz ovih avantura Zeus je dobio druge djece, bogove, polubogove i heroje.

·        HERA

Zaštitnica porodica i udatih žena. Veoma poštovana Zeusova supruga, bila je zaštitnica braka i udanih žena. Pored svoje djece podiže i mnogo druge djece, kažnjava nevjerstvo i surovo se sveti ljubavnicama svoga muža.

·        ATENA

Boginja mudrosti iskočila je iz Zeusove glave naoružana mašući svojim kopljem. Iako je bila boginja rata nije bila ratnički raspoložena. Bila je mudra pametna i oduvjek je pomagala heroje, Perseja, Ahileja, Odiseja i mnoge druge, a ljubav koju je prema njima osjećala nije podrazumjevala ništa erotsko. Odlučila je da u brak ne stupi čak ni sa bogom već da zauvjek ostane djevica. Atena je pomagala ljudima i podržavala ostvarenja njihovih djela.

·        POSEJDON

Bog mora smatra se jednim od najpoštovanijih bogova Olimpa jer je pored Zeusa i Here jedana od najstarijih bogova. Zlatnim kočijama krstari po svom kraljevstvu, odnosno okeanima i morima, između talasa koji ga ni ne pokvase, uvjek okružen veselim delfinima. Posejdon je uživao u ljubavi sa raznim boginjama, kao i sa smrtnicima, i iz tih veza imao je mnogo djece.

·        DEMETRA

Boginja žitnih polja, bila je boginja plodnosti, majka zaštitnica polja, koja je štitila sve obradive površine, a pogotovo žitna polja. Bila je veoma privržena svojoj ćerki Persefuni koju je dobila sa Zeusom.

 

·        APOLON

Bog svjetlosti, muzike i proricanja. Pripada drugoj generaciji bogova sa Olimpa, jer je Zeusov sin od Lete kao i njegova sestra Artemida. Apolon je bio preljepi bog visok skladno građen i bujne kose i zbog toga je imao mnogo avantura, kako sa nimfama, tako i sa običnim smrtnicama. Iz svojih ljubavnih avantura dobio je mnogo djece. Pored avantura sa ženama bog je volio i lijepe muškarce od kojih su najpozatiji Hijakit i Kiparis.

·        ARTEMIDA

Boginja mjeseca i lova, kći Zeusa i Lete, rođena istoga dana kao i njen brat Apolon. Zatražila je od svog oca da ostane neudata, te je naoružana lukom i strijelom obilazila šume u društvu svojih omiljeni srna i jelena. Ona je bila osvetoljubiva boginja koja je kažnjavala sve one koji bi pokazivali nepoštovanje. Istovremeno je štitila lovce i neiskvarene ljude.

·        HERMES

Bog trgovine i proricanja, pismonoša bogova, sin Zeusa i Maje smatra se bogom trgovine, lopovluka i glasnikom bogova. Na sandalama i šljemu na koje je nosio imao je krila i uvjek je držao skiptar, često je pomagao herojima Heraklu, Perseju,odiseju…

·        AFRODITA

Boginja ljepote i ljubavi, štitila je ljubav i sve zaljubljenje, dok joj je najdraža zabava bila da natjera bogove da se zaljube u smrtne žene. Voljela je da pravi mnoge intrige, da bogove baca u ljubavne zagrljaje naročito Zeusa koji je svaki čas bio umješan u neku ljubavnu peripetiju. Ni sama Afrodita nije mnogo zaostajala u svojim avanturama. Iako je bila udata za hromog boga Hefaista, bila je u ljubavnoj vezi i sa Arejom. Iz te njene afere sa Arejom rodili su se Eros, Dejmo, Fob i Harmonija. Pored Areja Afrodita je voljela i druge muškarce sa kojima je imala vezu. Afroditin omiljeni cvjet bila je ruža dok je njene kočije vukao par golubova, ptice koje je najviše voljela.

·        AREJ

Bog rata, voljeo borbu, uvjek se pojavljuje sa šljemom u ratnoj opremi i spreman za borbu. Gdje god je rat krvoproliće ili neki oružani sukob, Arej je prisutan. Često je dolazio u sukobe sa drugim bogovima pa čak i sa sopstvenim ocem. Imao je ljubavnu vezu sa Afroditom pa čak isa drugim ženama.

·        HEFAIST

Bog vatre i zanatstva, metalurgije i umjetnosti bio je sin Zeusa i Here. Stvarao ne samo nakit i fine ukrase, nego i mnoge druge stvari: od skiptra do prestola, od amfora do zlatnih robota. Njegova ramena i ruke bili su jaki ali su noge bile slabe ali je Hefajst bio i hrom. Iako ruzan, uvjek je imao lijepe zene i pored Afrodite pominju se Aglaja i Hari.

·        HERSTIJA

Boginja porodicnog mira, bila olicenje porodicnog doma. Zatrazila je od svog brata Zeusa da zauvjek ostane djevica iako su je Posejdon i Apolon trazili za zenu. Njen smireni zivot i stabilan polozaj na Olimpu, razlog je sto se ne pominje ni u kakvom dogadjaju za razliku od ostalih bogova.

nazad