O KOŠARCI

 

ISTORIJA: James Naismith, Kanađanin, profesor fizičkog na koledžu, smislio je igru. ”Košarku sam smislio kao igru u kojoj će mladi moći da upotrebljavaju svoj um i snagu bez ekscesa koji bi ih pretvorili u instrumente zla.” U početku, pravila su se razlikovala od današnjih.

  PRAVILA: Igraju dvije ekipe, sa po pet igrača, s tim da na klupi mogu biti još sedmorica igrača. Igra se na dva koša. Pobjednik je tim koji sakupi više poena. Koš vrijedi dva poena, a ako je postignut sa udaljenosti od (ili više od) 6,25 metara (u NBA 7,25) onda vrijedi tri poena. Slobodno bacanje vrijedi jedan poen, i izvodi se u slučaju da je igrač fauliran prilikom šuta, odnosno ako je u bonusu. Za jednu ekipu kaže se da je u bonusu ako u toku jedne četvrtine načini pet faula. Četvrtina traje 10 minuta (u NBA 12 minuta), s tim da postoje 4 četvrtine. Pauza izmedju četvrtina je 2 minuta, s tim da je pauza izmedju druge i treće četvrtine (poluvrijeme) najduža i traje 15 minuta. Tokom igre, lopta mora biti u polju, a ako napusti granice igrališta kaže se da je u autu i predaje se drugoj ekipi, tj. oduzima se onoj ekipi čiji je igrač izbacio loptu u aut. Prilikom vođenja lopte, igrač mora istovremeno da korača i dribla loptu (ritmično odbija loptu od podloge). Ukoliko vodi loptu bez driblinga, sude se koraci i lopta se predaje drugoj ekipi. Igrač prilikom prodora ima pravo da napravi dvokorak (dva koraka bez driblinga) ali nakon drugog koraka mora da šutira ili doda loptu saigraču. Ukoliko načini pet faula (u NBA šest) igrač napušta igru i nema pravo da igra u daljem toku meča. Meč vode dvojica sudija. Ekipu vodi trener, koji u toku svake četvrtine ima pravo da zatraži jednominutnu pauzu (TIME OUT), a najviše dva puta u četvrtini. Ukoliko igrač prevede loptu na protivničku polovinu terena, nema pravo da ponovo vrati loptu na svoju polovinu, inače se lopta dodjeljuje protivniku (BACKGROUND VIOLATION). Takodje, lopta ne smije da se dribla dvjema rukama već samo jednom. Igrač ne smije da skoči s loptom i da se vrati na podlogu, a da se ne oslobodi lopte. U oba slučaja oduzima se lopta. Ako je rezultat poslije sve četiri četvrtine izjednačen, igraju se produžeci pet minuta.  

 

 TAKMIČENJA: Reprezentativna takmičenja su EVROPSKO, SVJETSKO I OLIMPIJSKE IGRE. Važno je napomenuti da je reprezentacija Jugoslavije rekorder po broju osvojenih zlatnih medalja, ukupno pet, ispred reprezentacije SAD koja ima četiri zlata. Takodje postoje nacionalna prvenstva (unutar jedne države), regionalna takmičenja (primjer GOODYEAR LEAGUE), međunaroda takmičenja (u Evropi: EUROLIGA, FIBA KUP…) i tu učestvuju isključivo klubovi. Najjače klupsko takmičenje je NBA (NATIONAL BASKETBALL ASOTIATION-profesionalna američka liga). Trenutno u NBA-u igra 8 jugoslovenskih reprezentetivaca. Jedan od njih je Marko Jarić.

 

nazad