Filozofija

 

            Niceova filozofija je, u osnovi, kritika moderne evropske kulture ciji su osnovni cinioci metafizika i hriscanstvo.Ono sto se obicno podrazumijeva pod istinom za njega je ustvari cista falsifikacija, jer se ona ne moze postici.Znanje je samo ono sto je korisno subjektu.

            Nasuprot malogradjanskom moralu, sitnim ambicijama i gramzivosti, Nice istice svoj ideal natcovjeka.Natcovjekom Nice smatra ideal covjeka slobodna duha, nesputanog i kritickog karaktera.On je s one strane dobra i zla i stoga ne mora da opravdava svoje postupke.Savijest covjeka je njegova vlast nad samim sobom i nad sudbinom, tj. svijest o odgovornosti i slobodi.Zla savijest je posljedica karaktera kojeg covjek snosi kao sudbinu.

            Izraz moderne krize evropskog svijeta Nice naziva   n i h i l i z m o m.Nihilizam predstavlja takvo stanje u drustvu i kulturi u kome su vrijednosti izgubile smisao jer su u suprotnosti sa zivotom.Odbacivanje i razaranje vrijednosti Nice je izrazio idejom o smrti Boga.U pojmu Boga su okupljene stare metafizicko-hriscanske vrijednosti koje su u modernom drustvu postale besmislene.

                  Nazad na pocetnu stranu