Druzina Prstena

 

Hobbiton, postojbina naizgled malog i nebitnog naroda , ali ispostavice se   veoma znacajnog za Srednju Zemlju

Naime Hobiti koji su imali vliku ulogu u Ratu za Prsten nisu bili veoma poznati i cjenjen narod. Znani su kao veoma miroljubivi i marljivi, nisu voljeli putovanja. Bilbo Bagins, a kasnije i Frodo sa svojom druzinom jedini su hobiti koji su se odlucili za bilo kakve pustolovine.  

 

“Druzina Prstena”, prvi dio triologije “Gospodar Prstenova” u kom je rat za prsten i poceo. U prvom dijelu se opisuje otkrice Prstena i saznanje o njegovoj moci, stvaranje druzine, pogibija Gandalfova, smrt Boromirova te konacni raspad devetorice odabranih na kraju. Naime Frodo i Sam Gemgi su se uputili u Mordor kako bi bacili Prsten u vatru Planine Usuda, dok su se preostala trojica Aragorn, Legolas, vilenjak i Gimli  uputili ka nepoznatoj sumi Farngorn kako bi sustigli i pronasli nestalu dvojicu hobita Pipina i Veselog. Oni na svom putovanju susrecuzlehorde orka. Druzina Prstena morala je proci kroz jezive rudnike Morije kako bi prosli lanac aglovitih Planina. U Moriji je Gandalf nastradao u borbi sa Barlogom.  

 

 

 

 

Hobitski Dom:

Hobiti su  prebivali u “Rupama”, zemnim kucama koje su bile jako dobro uredjene i ciste. Okrug je preplavljen ovakvim gradjevinama. Vrt je bio neizbjezan u hobitskoj kulturi, raskosan i uvijek uredjen prepun opojnih mirisa. Ovo je dom Bilbo Baginsa, koji je kasnije od njega naslijedio njegov necak Frodo Bagins, nosilac Prstena moci. On ce ga kasnije i baciti u vatru Planine Usuda.