Dve Kule

 

 

Edoras, prestonicakraljevine Rohana.Utvrdjen istovremeno i  blistav grad sagradjen onako kako i dolici ljudima Srednje Zemlje. Visoki, cvrsti zidovi okruzuju srce grada prepuno konjusarnica u kojima se njeguju najplemenitiji konji Slobodne Zemlje.

 

 

 

 

 

“Dve Kule”, drugi dio “Gospodara Prstenova” u kom se nastavlja rat za Prsten. Podjeljena druzina ide dalje ka u borbu protiv zla pronalazeci nove saveznike u Rohanskoj kraljevini koja je vec dugo vremena u velikoj krizi. Naime Rohan je domovina Ljudi-konjanika, najbliza poslije Gondora mracnoj kraljevini Mordor tako se zlo u ovim krajevim uveliko prostiralo vazduhom. “Dve Kule” govori o velikoj Sarumanovoj izdaji i vaskrsenju Gandalfovom te o mnogim drugim bitkama protiv zla, koje biva sve jace.

Ratnici Edorasa u pohodu na Izengard, prebivaliste mocnog Sarumana koji je izdao sve one koji se bore protiv mracne sile. Na tom je mjestu konacno i pobjedjen i zauvijek protjeran, a Palantir, kamen zla koji je ovladao njime unisten .  

 

 

Kralj Rohanski Teoden koji je i pao na Pelenorskim poljima, boreci se protiv zla.Veliki unak i covjek koji je dao svoj zivot za Srednju Zemlju i slobodu ljudi, vilenjaka, patuljaka i hobita. Njegova borba ostala je zabiljezena zauvijek, kao i borba njegove cerke Jovajne.