Povratak Kralja

 

Bitka Pelenorskih polja bila je od velikog znacaja za obje strane. Mracni Gospodar je poslao svu svoju silu, koja je na kraju bila porazena. Tako je unjeta pometnja i panika u Mordor, omogucivsi Frodu i Semu da prodju kroz sve opasne krajeve mracne kraljevine i na kraju bace Prsten u vatru planine usuda.  

 

“Povratk Kralja” je treci dio triologije “Gospodar Prstenova” u kojem se opisuje Bitka Pelenorskih polja, Bilbovo i Semovo putovanje kroz zemlju Mordor i konacno unistenje Prstena moci. Ovaj, treci dio nosi naziv “Povratak Kralja”, zato sto se konacno pravi princ, naslednik Izildurov pojavljuje u liku Aragorna, Strajdera koji se skrivao u Okrugu kao sumar. Njegov dolazak na presto prestavlja kraj Rata za Prsten i konacnu pobjedu nad Sauronom, mracnim gospodarom.

 

Aragorn jedini pravi naslednik Izildurov zavladavsi Gondorom unjeo je mir i spokoj u cijelu Slobodnu Zemlju.

 

 

 

Nozguli su bili najjaciratnici Sauronovi. Zvani jos kao Utvare   Prstena bili su privuceni njegovom moci tragajuci za njim neprestano. Od ukupno njih devet jedan od njih pao je u Bici Pelenorskih polja. Bili su oni nekada veliki kraljevi, ljudi kojima je bio dodjeljen po prsten moci kojim je gospodario ovaj Jedinstveni. Tako su oni pali pod Sauronovu moc i postali “robovi Prstena”.