Partenon

Partenon, nestvaran u svojoj jednostavnosti oblika, gradjevina koja je poznata sirom svijeta po svojoj arhitektonskoj ljepoti i harmoniji, je hram koji je posvecen devici (grcki parthena=devica) Atini. Sagradjen je od pendeliskog mermera u dorskom stilu gdje su se predhodno nalazila dva starija hrama. Izgradnja trajala je 15 godina (447-432 god. p.n.e).


Hram Atine Nike

Graciozna sa desne strane propileja (monumentalnog ulaza Akropolja) je mali hram posvecen poginji Atini Nike, koji je poznat i kao hram "Pobednica bez krila", izgradjen je u 5 veku p.n.e. u cast pobede grka nad persiancima. na frizu hrama isklesane su scene iz tih bitki.Ovim malim hramom Atinjani su odali postu svojoj zastitnici Atini Nike, prikazavsi je bez krila, tako da nemoze odletjeti daleko od Atine.


Erehteijon

Erehteijon je karakteristican zbog svojih dostojanstvenih i velicanstvenih Karijatida, skulptura mladih svestenica, koje svojim glavama pridrzavaju svod hrama. Bio je posvecen mitskom kralju-heroju Erehteju. Atinjani pripovjedaju da su se na tom mjestu sukobili Atina i Posejdon,  oko toga ko ce biti zastitnik grada Atine. Pobjedu je odnjela Atina ucinivsi gradu vecu uslugu, jer je omogucila da iz stene nikne dragoceno maslinovo drvo koje je poklonila svom gradu.