inca                                       


Teritorija Inca prostirala se na planinskom masivu juznoamerickih Anda. Osnovao je Manco Capac u blizini jezera Titicaca, koje se nalazi u juznom dijelu danasnjeg Perua.Tu su se nastanili u dolini Cuzco. Inca su bile u pocetku  ratoborno pleme, medjutim razvijaju se u jednu od najnaprednijih civilizacija. Do  16. vijeka civilizacija Inca se razvija kada zbog bogatstva biva pokorena od strane Spanskih konkvistadora na celu sa Franciscom Pizarrom. Na vrhuncu svoje moci drzava se prostirala na prostorima danasnjeg Perua, koje je bilo centar moci, zatim Bolivie, Ecuadora, sjevera Chilea i Argentine.

          Vise o periodima vladavine.

Drustvo Inca je bilo veoma organizovano pocevsi od vladara i vladarske porodice pa do obicnog stanovnistva. Smatralo se da vladar potice od boga sunca, Inti, i zbog toga je imao neogranicenu vlast i autoritet. Vladar je imao jednu zakonitu zenu ali je pored toga imao veci broj ljubavnica, sa njima je obicno imao i preko stotinu dijece. Za najvaznije drzavne polozaje imenovao je svoje sinove. Odmah poslje samog vladara po drustvenom polozaju sledila je aristokratija koja je bila u bliskoj vezi sa vladarom. Plemstvo iz pokorenih zemalja je zauzimalo znacajan faktor u aristokratiji.

Finansije za javne radove su prikupljali ubiranjem taksi tj. poreza koji su se nazivali mit`a i prikupljali su se jednom godisnje. Izgradili su oko 16 000 km duge puteve. Preko velikih kanjona su gradili visece mostove nekad duge i po sto metara koji su bili cudo inzenjerstva. Da bi poboljsali poljoprivredu gradili su terasaste njive koje su bile znatno lakse za obradu. Poruke koje je trebalo prenjeti na velike razdaljine, prenosili su glasnici putem raznih znakova, tako da su mogle preci dnevno i do 400 km. Najimpresivnije gradjevine bile su hramovi palate i utvrdjenja koje su gradili sa minimalnom inzinjerskom opremom. Kamenje, koje je tezilo i do dvjesto tona prenosili su gurajuci ga preko stabala. Jedna od najvecih gradjevina je i tvrdjava Machu Picchu.

 

Vrhovni bog nazivao se Viracocha, a poslje njega po vaznosti
dolazio je bog sunca, Inti. Smatrali su takodje da su neki objekti
sveti. U znak postovanja prema bogovima gradili su hramove.

Iako su svestenici ljecili oboljele raznim ceremonijama, medicina je bila veoma razvijena, a hirurzi su vrsili niz kompleksnih zahvata kao sto je amputacija, i transplantacija kostiju. U tom su bili veoma uspjesni i pacijenti su poslije operacije zivjeli godinama.

Umjetnost kod Inca odlikovala se kreativnoscu. Bavili su se najvise ukrasavanjem tekstila zatim grancarstvom i obradom metala.

 

Moche Ceramic Vessel

Roman Bronze Votive Hand

Krajem 15. vijeka Spanci pocinju da kolonizuju Juznu Ameriku. Na celu spanskih konkvistadora bio je Francisco Pizarro. Krajem 16. vijeka civilizacija Inca je u potpunosti unistena. Zadnji vladar bio je Atahualpa.

                 

pocetna strana