Biografija

    Antonio Gaudi je rodjen 25.juna,1852.godine u Reusu,kao sin, unuk i praunuk grncara. Od ranog djetinjstva, bolovao je od reume. Vec u osnovnoj skoli pokazuje prva zanimanja za arhitekturu i sa 17 godina odlazi u Barselonu da studira. Da bi zaradio novac, pored studija radio je i u uredima lokalnih arhitekti. Za vrijeme studija pocinje da izgradjuje svoj sopstveni stil u koji posjeduje elemente goticke i orijentalne arhitekture. Takodje na njegovi rad je utice i pokret Art Nova. To dovodi do konacnog formiranja njegovog prepoznatljivog stila koji karakterise mnostvo oblika, boja, materijala i motiva iz biljnog i zivotinjskog svijeta. Tipicno za Gaudija su krive linije, nakrivljene gradjevine, mozaici,...Diplomirao je 1878.
    Zivio je skromno i daleko od ociju javnosti, zbog cega se zna malo o njegovom privatnom zivotu. Jedino sto je poznato je to da je nesrecno bio zaljubljen u djevojku koja je zivjela u gradicu Matarou, 30 km udaljenom od Barselone gdje je i sam jedno vrijeme radio. Isticao se svojim izgledom, sto nije bilo nimalo cudno jer za stanovnike Spanije nisu bile uobicajne plave oci i plava kosa.
    Njegovo djelo se razvijalo u dva razlicita pravca koja su se medjusobno nadopunjavala. U prvoj fazi mnogo ga je zanimala mavarska umjetnost, zbog njene dekorativnosti, a potom goticka umjetnost.
    Njegov stvaralacki rad prekinut je saobracajnom nesrecom  tako sto ga je, kada je isao u jednu od svojih uobicajenih kasnih poslijepodnevnih setnji, pregazio trolejbus. Prvu pomoc nije dobio odmah, jer se nije znalo ko je pod tockovima. Saznavsi identitet nastradalog prevezli su ga u bolnicu. Tri dana poslije, 10.juna, 1926.godine on i umire. Sahranjen je 12.juna, kada je polovina Barselone izasla da mu oda pocast.

 

nazad