Djela

Casa Vicnes
(1883-1888, Barselona)

  Kuca izgleda kao dvorac iz bajke ail je u stvarnosti prilicno mala gradjevina sagradjena od cigli i keramickih ploca. Gaudi ju je zmaislio kao konbinaciju spanskog i arapskog stila: spanski se nalazi na dnu a arapski na vrhu gradjevine.

 

 

The Guell Pavilions
(1884-1887)

Za razliku od spoljasnosti koja je veoma hladna i netipicna za Gaudija unutrasnjost je veoma raskosna poput sultanovog harema. To je dugacka, ravna gradjevina sa kupolom. Na ulazu u gradjevinu posjetioca docekuje veliki zeljezni zmaj koji krasi vrata.

 

 

Guell Palace
(1886-1889)

Kuca, srednje klase koju je Gaudi sagradio za svog prijatelja Eusebi Guell-a. Prilicno mala gradjevina ali nesaglediva zbog uske ulice u kojoj se nalazi i okolni kuca koje je okruzuje. Naizgled jednostavna, sa fasadom od velikih kamenih blokova ali sa bajkovitom bastom i velikim ukrasnim dimnjacima na krovu.

 

 

 

 

 

Bellesguard
(1900-1909)

1900.godine Gaudi pocinje da radi na gradjevini koja postaje simbol Katalonije. Izgradio ju je na plemickom posjedu koji je pripadao posljednjem kralju Barselone. Sagradjeni u stilu srednjeg vijeka visoki toranj i velicanstvena kapija odaju duh starih vremena.

 

 

Guell Park
(1900-1914, Barselona)

Ovaj park svjedoci koliko je Barselona imala koristi od Gaudija. Kada je poceo sa izgradnjom parka na tom mjestu nije bilo ni traga prirodi. Danas obiluje biljnim svijetom koji privlaci mnogobrojne posjetioce.

 

 

Casa Battlo
(1904-1906, Barselona)

Inspiraciju za ovu gradjevinu Gaudi je pronasao u zivotinjskom svijetu. Krov izgleda poput ledja nekog ogromnog dinosaurusa. Balkoni podsjecaju na dzinovska gnjezda ptica. Kuca nema coskova niti stranica, zidovi su okrugli. Fasada izgleda kao da sjaji i kao da se sastoji od riblji krljusti. Vrata izgledaju kao da su od koze.

 

 

Casa Mila
(1906-1910)

Popularno ime za ovu gradjevinu je La Pedrera kako je danas nazivaju svi stanovnici Barselone. Karakterise je vaalovita fasada a podsjeca na stjene u kakvim su zivjeli ljudi iz kamenog doba.

 

nazad