o Raskoljnikovu

Raskoljnikov ,glavni junak romana ,ostavlja na citaoca dvojak utisak . Na jednoj strani on je covjek formirane fizionomije ,koji u cijelo toku price ostaje neprmjenjen i dosledan svojoj prirodi ,moralnim svatanjima,pogledima na zivot,ljude i drustvo,koje ga okruzuje.

 

 

Na drugoj strani on je vrlo slozena licnost ,snazne unutrasnje energije ,osetljiv na spoljasnja zbivanja,netrepeljiv prema drustvu.Unjemu je stalno pulsiranje suprotnih moralnih pogleda i principa ,rasipanje izmedju dobra i zla ,spremnost na zrtvu i odbijanje tudje zrtve ,blaga priroda i saosecanje sa patnjama drugih ,hladnokrvnost i mirnoca tokom pripremanja zlocina.

On je mlad covjek ,kome je priroda podarila lepotu,pamet,snagu,ambicije,i samopouzdanje,ali i covjek kome je zivot nametnuo siromastvo ,usamljenost,osecanje bezizlaza i inferiornost.

Sa svijetom oko sebe on je u stalnom sukobu:nezadovoljan je stvarnoscu u kojoj zivi ,zaokupljen je mastarijama o tome kako da izadje iz siromastva i beznadja.Ta razmisljanja pobudjuju destruktivne misli i destruktivno ponasanje.On je u sukobu i sa sestrom i sa majkom :prema njima nije u stanju da zauzme stav sina i brata.Deluje hladno,grubo,i kruto;odbija njihovu ljubav ,paznju;nje u stanju da osjeti majcine brige i sestrinsku privrzenost.On je naizad u sukobu sam sa sobom.U njemu su dvojica :onaj koji planira zlocin i onaj koji osudjuje zlocin ;onaj koji zei da se prijavi vlastima i onaj koji se tome odupire i uvijek izdejstvuje odustajanje.Dvojstvo u njegovoj licnosti ispoljava se kroz direktni unutrasnji monolog ,koji je pretezno unutrasnji dijalog sa samim sobom.Njegov zivot ima tri faze:period pre zlocina,vreme izvrsenja zlocina i period posle zlocina.

U nekim trenucima on prezivljava snazen unutrasnje lomove,a najvecu podrsku pronaci ce u drugim akterima ove price njegovome najboljem prijatelju Razumihinu i Sonji.

I na robiji Raskoljnikov ostaje dosledan svojoj dvostrukoj licnosti,nije pokazao kajanje zbog svoga zlocina,jer to sto je ucinio on i nije smatrao zlocinom.

pocetna