UMJETNICKA FUNKCIJA LIKOVA

OSTALI AKTERI PRICE I ODNOSI POJEDNINIH LIKOVA

Mermeladov -raskoljnikov

I jedan i drugi su siromasni i u bezizlaznom polozaju .Prvi je na zalasku zivota ,koji mu nista nije pruzio do bedu-drugi je na pocetku zivota ,sa sumornom perspektivom.Prvi je sebican ,prihvata kcerkinu zrtvu i trosi poslednje novce na pice ostavljajuci djecu da gladuju;drugi ne prihvata sestrinu zrtvu,a malo novca sto ima poklanja supruzi pokojnog Mermeladova za troskove sahrane.

RAZUMIHIN-RASKOLJNIKOV

Dve suste suprotnost-aktivnost i pasivnost ,razboritost i nerazboritost,optimizam i apatija,dusevno zdravlje i dusevna labilnost i grubost.

SVIDRIGAJLOV-RASKOLJNIKOV

Prvi je ubica iz licnih niskih pobuda ,koji skriva svoje zlocine ;drugi je ubica zanesenjak i idealista koga zlocin snazno pogadja i posle dugih peripetija prijavljuje se vlastima .Prvi presudjuje sam sebi ,mada taj cin nije lako razumeti ;drugi prepusta da drustvo presudi.

SONJA-RASKOLJNIKOV

I jedno i drugo su zrtve siromastva;i jedno i drugo se zrtvuju za druge.On opravdava svoj zlocin,ona nema razumevanja za taj cin.Dok je on cesto cutljiv i grub ,ona je beskrajno odana i spremna da shvati i trpi neke njegove postupke.

LUZIN -SVIDRIGAJLOV

Njihov moralni lik je slican -i jedan i drugi su bogati,obojica zele da osvoje Dunju.Prvi to zeli da ostvrai novcem ,lukavstvom,prljavstinom,drugi ucenom ili silom.Dok je prvi hladan i proracunat ,drugi je emotivan do afektivnosti.Prvi se ne mjenje ,u drugom se desavaju promene u pozitivnom pravcu.

DUNJA-SONJA

Iako su slicnog socijalnog porijekla,nemaju istovetnu prirodu i istovetan zivotni put.Dunja je jaka ,samouverena,odlucna,sposobna da o sebi vodi racuna i da brani svoju cast ;Sonja je slabasna ,nezna ,nesigurna i preplasena.Obe vezuje bezgranicna ljubav prema Raskoljnikovu.

T o su samo neke relacije ,samo neki parovi junaka koji se mogu uporedjivati .Roman "Zlocin i kazna" ima mnostvo razlicitih likova pa pa zainteresovani citalac moze da uoci jos neke relacije i jos neke slicnosti i razlike medju likovima.

pocetna