STANDARDNI PLESOVI

U standardne plesove ubrajamo:engleski valcer,tango,becki valcer,slowfox i quick step.Osnova standardnih plesova je dinamicno kretanje.Za razliku od LA plesova kod ovih plesova nema izrazenog gibanja kukova.Standardni plesovi se cesto definisu kao"najveca moguca kolicina gibanja sa minimalnim vidnim naporom".Svi ST plesovi imaju iste osobine:zamah,dinamika i lakoca,oblik i ljepota.Kretanje mora imati liniju,oblik i estetsku izrazajnost.Noge su nosioci tjela i motor kretanja.

ENGLESKI VALCER

Poslije Prvog svijetskog rata valcer se pocinje razvijati u progresivnom smijeru sa figurama kao sto su:Natural i Reverse turn,Close change.Poseban doprinos razvoju takmicarskog engleskog valcera dali su:Josephine Bradly,Victor Selvester,Maxwell Steward i Pat Sykes prvi engleski prvaci.Kraljevsko drustvo ucitelja plesa (Imperial Society of Teachers of Dancing ISTD)bila je najvaznija plesna organizacija koja je doprinjela standardizaciji pomenutih figura.

TANGO

Tango je predstavljen u Evropi,tacnije u Parizu u argentinskim zajednicama.Do 1907.god. nije bio prihvacen u Londonu jer je ples bio previse erotican i imao je suvise protivnika.Poslije odredjenih stilskih promjena prihvacen je u Parizu i Londonu 1912.

BECKI VALCER

Originalni becki valcer potice iz podrucja juznih njemackih Alpi.Pretece danasnjeg beckog valcera su bavarski ples Dreher i austriski ples Landler.Poslije diskusije izmedju Njemacke i Velike Britanije,becki valcer je sveden na sledece figure:Natural i Reverse turns,Natural i Reverse fleckerls,The contra check change from reverse fleckerl koji je plesan u jednom taktu.

SLOW FOX

Slow fox je predstavljen u Evropi malo prije I svjetskog rata.U svom pocetku je bio strastven ples sa sporim i brzim pokretima.Evropski plesni ucitelji nisu podrzavali divlji karakter slow foxa i poceli su sve vise da ga "razvlace".Izmedju 1922. i 1929. Frank Ford s kojim je Josephine Bradly  obicno demonstrirala ovaj ples,razvili su osnovne pokrete slow foxa.

QUICK STEP

Quick step je ponikao iz slow foxa.Tokom '20.god.mnogi bendovi su svirali slow fox suvise brzo i veliki otvoreni koraci slow foxa nisu mogli biti izvodjeni uz brzi tempo koji je diktirala muzika.Tako je nastao quick step koji je na pocetku bio verzija progresivnog plesa charlestona(solo plesa).Oduzimajuci mu karakteristicne pokrete koljena napravljen je quick step,ples za dvoje.1928.do 1929.god.quick step je konacno rodjen sa karakteristikama sha-se koraka.