Arhitektura

U prvim godinama poslije rata bilo je samo 11 skola:Prva i Druga djevojacka i Prva i Druga djecacka narodna osnovna skola,Visa djevojacka skola,Zenska strucna skola,Niza poljoprivredna skola,Velika realna gimnazija i konfesionalne osnovne skole casnih sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog i sestara Dragocjene krvi Isusove.Po naredbi bana Milosavljevica u 1930. godine izgradjeno je 126 skola,a 1931. pripremljeno dovrsenje jos 60.Uz svaku skolu izgradjeni su ambulanta,kupatilo i bunar za vodu.U srednjim skolama uspjesno su radila razna skolska drustva,ciji su rad pomagali zaduzeni nastavnici.

Nekadasnji izgled kastelovog coska

Narodno pozoriste je otvoreno 18. oktobra 1930.Za prvog upravnika postavljen je Dusan Mitrovic.U toku prve pozorisne sezone izvedeno je 35 premijera.Narodno pozoriste organizovalo je svake godine ljetne i zimske turneje po Vrbaskoj banovini.Od 16. do 26. januara 1938. gostovali su u Bihacu,Cazinu,Bosanskoj Krupi,Bosanskom Novom i Prijedoru i za 16 dana dato je 26 predstava,sa prosjecno 142 gledaoca na svakoj.

Ferhat-pasina ulica. U prvom planu zgrada Fadileta.

Prvo moderno kino u banjaluci otvorio je 20. maja 1911. draguljar i zlatar Moric Gotlib.Nazvao ga je Elektro-bioskop.Prve filmske kadrove snimila je firma Pathe Freres juna 1914,kad je snimala film o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Mestroviceva ulica. U dnu zgrada opstine i Carske skole.

Pravoslavna saborna crkva s prekidima radila se duze od deset godina.Odobrenje je dobijeno od Ministarstva gradjevina,a zemljiste je kupljeno od Vakufskog povjerenistva.Gradjevinski dio je zavrsen 1929.Tek pocetkom 1938. zapoceli su radovi na izradi,oblikovanju ornamenata,mozaika,ikona,medaljona i fresaka.Blagoslov temelja za ovu crkvu obavljen je 28. avgusta 1938.Crkva je takodje dobila bogate ukrase u freskama,mozaicima i duborezima.

Medju spomen-obiljezjima Banjaluke istaknutije mjesto zauzima spomenik krajiskom tribunu i knjizevniku Petru Kocicu(1877-1916),otkriven u gradskom parku 6. novembra 1935.Za podizanje spomenika u Banjaluci je 1. novembra 1929. obrazovan Glavni odbor "Zmijanja"-drustva za izgradnju spomen obiljezja.

BACK