VITAMINI B KOMPLEKSA

Vitaminski kompleks B obuhvata veći broj vitamina koji su donedavno nazvani jednim imenom. Sada se, međutim, zna da postoji veći broj vitamina B(B1, B2, B6, B12 itd...) Nalaze se u kvascu, a mnogi od njih i u žitaricama. Otporni su prema visokim temperaturama.

Vitamin B1(aneurin)  Njegovim nedostatkom u ishrani ćovjeka dovodi do oboljenja beri-beri. On ima veoma važnu ulogu u prometu ugljenih hidrata u organizmu, pri čemu se znatnim dijelom grade fosfatna jedinjenja bogata energijom. Otuda usljed nedostatka ovog vitamina u ishrani nastaju i krupni poremećaji u organizmu. Vitamin B1 nalazi se u kvascu, mekinjama, u jetri, srcu, mozgu, mišićima.

Vitamin B2(laktoflavin) Njegovim nedostatkom dolazi do niza poremećaja u organizmu, kao što su promjene na mrežnjači i pretjerana osjetljivost očiju prema jakom osvjetljenju. Osim toga javljaju se promjene na koži i sluzokoži, i to u vidu zapaljenja sluzokože usnica, opni u ustima i druge. Vitamin B2 ulazi u sastav kofermenta velike grupe enzima koji učestvuju u oksidacijama i redukcijama u ćelijama. Nalazi se u mišićima, jetri, srcu, bubrezima, mlijeku.

PRIRODNI IZVORI VITAMINA B:

orasi grašak kelj
banane paprika zob
mlijeko kukuruz spanać
jaja

           

 

 

 

 

 

povratak na prethodnu stranu