Češka

 

lZemlja zaključana u istočnoj evropi sa severo- zapada  na nju naleže Njemačka, severo-istočno proteže se Poljska zatim dalje u kruk oko Češke sa jugo-istoka je Slovačka a krug zatvara Austria sa juga.

lGlavni grad je Prag ( kroz koji protiče reka Vltava),
lPopulacija zemlje je 10.2 miliona,
lJezik je češki.

Snage ove zemlje leže u obučenoj industrijskoj radnoj snazi, dobrim industrijskim bazama, brzina privatizacije državne industrije, atraktivna je za Njemačke investitore i naravno grad Prag gde godišnje dolaže preko 15 miliona turista da ga posete.

Slabosti zemlje rast nezaposlenosti, razne krize i inflacija su bili ozbiljni strahovi  stabilnosti zemlje u 1997 godini.

 Češka je bila jedna od najstabilnijih i najprosperitetnijih bivših komunističkih zemalja. Češka se oporavlja od recesione faze od sredine 1999.godine. Rast u periodu 2000 – 2003 je podržan kako izvozom u Evropsku uniju, prvenstveno u Njemačku, tako i skoro udvostručenim stranim direktnim investicijama. Domaća potražnja igra nikad važniju ulogu u podupiranju rasta ekonomije, dok kamatne stope opadaju a pristupačnost korištenja kreditnih kartica i hipoteka raste. Visoki trenutni deficit proračuna, koji iznosi 5% GDP-ea, može biti trajni problem. Inflacija je pod kontrolom. Evropska unija je stavila Češku republiku odmah iza Poljske i Mađarske u pripremama za pristup, koje će dati dalja uputstva za strukturalne reforme. Potezi da se kompletira bankovni sistem, telekomunikacije i privatizacija energetskog sektora su ohrabrili dodatne strane investicije, dok s druge strane intenzivna restrukturisanja velikih preduzeća i banaka i poboljšanja u finansijskom sektoru treba da ojačaju rast prinosa. Naime, oživljavanje evropskih ekonomija i njihov rast ovisi o povećanju proizvodnje.

 

Izvozi Uvozi
Poljska Austrije
 Italija Italije
Njemačka Rusije
Slovačka Slovačke
 Austrija..  Njemačke...