Danska

 

lSlužbeno ime Kraljestvo Danska,

lGlavni grad je Kopenhagen,
lPopulacija zemlje iznosi 5.3 miliona stanovnika.
lValuta zemlje je danska kruna
lJjezik je danski.
lDanska je najjužnija zemlja Skandinavije, leži na Jutlandskom poluostrvu, i ima 400 malih ostrva. Graniči sa Njemačkom.
 
lSnage su niska inflacija. Nezaposlenosti prepolovljena u posljednje četiri godine i iznosi 3%. Velike naftne rezerve i rezerve gasa. Jak visoko tehnološki i visoko proizvodni sektor. Obučena radna snaga.

Slabosti su visoki porezi. Slabljenje konkurentnosti i rast deficita platnog bilansa. Učestale promjene nacionalnih manjina u vladi.

Ova potpuno moderna tržišna ekonomija ocrtava visoko tehnološki opremljenu poljoprivredu, naprednu malu i korporativnu industriju, obiman socijalni sistem, ugodan životni standard i visoku zavisnost o stranoj trgovini. Danska je neto izvoznik hrane i energije i uživa stabilan suficit platnog bilansa. Vladini planovi uključuju pojednostavljenje birokratije i privatizaciju državnog vlasništva. Vlada je bila uspješna u ispunjavanju, čak i više nego što treba, ekonomskih kriterija za učešće u trećoj fazi Evropske ekonomske i monetarne unije. Danska ipak nije odlučila da prihvati zajedničku valutu euro, ali je njena kruna i dalje vezana čvrsto za euro. S obzirom na stanje evropske ekonomije, rast u 2003 je bio približno 1.1%.

Izvoz Uvoz
Njemačka Njemačka
Švedska Švedska
 UK Holandija
Norveška UK
Francuska  Francuska
 
l
l
l
l
l