Irska

 

lSlužbeno ime Republika Irska,

lGlavni grad je Dablin.
lPopulacija je 3.6 miliona stanovnika.
lValuta je punta,
lJezici irski i engleski.
lLeži u Atlanskom okeanu, na zapadnoj obali Britanije.
 
lSnage zemlje: jedna od evropskih najbrže rastućih ekonomija, realni GDP rast je bio 9 % posle 1990 godine. Niska inflacija. Nisak trgovinski višak. Efikasna poljoprivreda i prehrambena industrija. Šireći visoko tehnološki sektor elektronika uzima 25 % izvoza, veliki primalac pomoći Evropske unije za infrastrukturu i visoko obrazovana radna snaga.

Slabosti zemlje: mnogi ključni sektori u vlasništvu transnacionalnih kompanija. Visoka nezaposlenost, nedostatak objekata za stanovanje. Brzi rast preti infrastrukturi.

Irska je mala, moderna, ovisna o trgovini ekonomija sa prosječnim snažnim rastom od 8% u periodu 1995 – 2002. Globalno usporavanje, posebno u informatičkoj tehnologiji, je smanjilo porast na 2.7% u 2003. godini. Poljoprivreda, jedna od najvažnijih sektora, je sada zamijenjena industrijom i uslugama. Industrija broji oko 46% GDP-a i oko 80% izvoza, i zapošljava 28% radne snage. Iako je izvoz primarni faktor irskog rasta, ekonomija je beneficirala od rasta potrošačke potrošnje, izgradnje i poslovnih investicija. GDP per capita je za 10% iznad onog u velike četiri evropske ekonomije. U prošlom desetljeću, irska vlada je implementirala seriju nacionalnih ekonomskih programa dizajniranih da suzbiju inflaciju, smanje državno trošenje, povećaju obučenost radne snage i promovišu strana ulaganja. Irska se pridružila lansiranju euro valute u Januaru 1999 zajedno sa drugih 10 evropskih nacija.

 

Izvoz Uvoz
 UK  UK
 Njemačka SAD
SAD Japan
Francuska Njemačka
Holandija  Singapur
 
l
l
l
l
l