Italija

 

lSlužbeno ime je Republika Italija,

lGlavni grad je Rim.
lPopulacija je 57.2 miliona,
lValuta jr lira
lJezik italijanski.
lItalijansko poluostrvo u obliku čizme prostire se 800 km južno u mediteran. Sa sjevera graniči sa Švicarskom, Austrijom i Francuskom.

Snage : visoko konkurentan i inovativan mali i srednji biznis sektor. Svetski lider u industrijskom i proizvodnom dizajnu, tekstilu i kućnim potrepštima. Nekoliko visoko inovativnih firmi uključuje fiat,montedison-plastika, oliveti,-komunikacije i beneton- odeća. Jak turizam i poljoprivreda, prestižne modne kuće.

Slabosti zemlje: visok javni deficit i dug vlade. Pritisak za penzione reforme, spor rast, neefikasan javni sektor, nejednaka raspodela bogastva, sjeverni-južni dio. Relativno male kompanije suočene sa jakom konkurencijom na međunarodnom tržištu. Velika ovisnost u uvoznoj energiji.

Italija ima diverzificiranu industrijsku ekonomiju sa skoro istim ukupnim i po glavi stanovnika GDP-em kao Francuska i UK. Ova kapitalistička ekonomija ostaje podijeljena na razvijeni industrijski sjeverni dio zemlje i manje razvijeni poljoprivredni južni dio koji nosi 20% nezaposlenosti. Većina sirovina potrebna industriji i više od 75% potreba energije su uvozne. U prošlom desetljeću, Italija je sprovela striktnu fiskalnu politiku sa ciljem da ispuni zahtjeve ekonomske i monetarne unije i beneficirala je od nižih kamatnih i inflacionih stopa. Sadašnja vlada donijela brojne kratkoročne reformne zakone čiji je cilj bio poboljšanje konkurentnosti i dugoročni rast. Italija se sporo kreće ka implementiranju neophodnih strukturalnih reformi, kao što su smanjenje poreskih stopa i remont strogog tržišta rada i predarežljivog penzionog sistema, zbog trenutnog ekonomskog usporenja i pritisaka opozicijskih radnih sindikata.

 

l
Izvoz Uvoz
Njemačka  Njemačka
francuska  Francuska
 SAD  UK
UK  Holandija
 Španija  SAD
 
 
l
l 
l
l
l