Luksemburg

 

lSlužbeno ime je Velika kneževina Luksemburg.

lGlavni grad je Luksemburg.
lPopulacija iznosi 422 hiljade stanovnika.
lValuta je luksemburska franka,
lSlužbeni jezik je francuski i njemački.
lLuksemburg dijeli granice sa Njemačkom, Belgijom i Francuskom. Ima najveći prihod po glavi stanovnika u EU.
 
lSnage ove zemlje su to da su neke institucije EU smještene u Luksemburgu. Bankarska ekspertiza nosi preko 1000 investicijskih fondova i 221 banku, što je više nego u bilo kom drugom gradu na svijetu.

Slabosti su leže u međunarodnom sektoru usluga koje u ovoj zemlji nose oko 65% GDP-a, što Luksemburg čini ranjivim na promjene na svjetskom tržištu. Pad na tržištu željeza.

Ova stabilna, visoko prinosna ekonomija ocrtava solidan rast, nisku inflaciju i nisku nezaposlenost. Industrijski sektor, u kome dominira željezo, je postao diverzificiran i uključio hemikalije, gumu i druge proizvode. Rast u finansiskom sektoru, koji sada čini oko 22% GDP-a, je više nego kompenzacijski za pad u željezu. Većina banaka su strano vlasništvo i imaju velik udio stranih transakcija. Poljoprivreda je bazirana na porodičnom vlasništvu farmi. Ekonomija zavisi od stranih i preko-graničnih radnika, koji čine preko 30% radne snage. Iako, Luksemburg, kao i sve EU članice, pati od ekonomskog usporavanja, zemlja je uspjela da održi prilično jaku stopu rasta i uživa izvanredan životni standard. 

 

Izvoz Uvoz
Francuska  Njemačka
Holandija  Holandija
UK  Francuska
Italija UK
  SAD
 
l 
l
l
l