Mađarska

 

Mađarska leži u srcu centralne Evrope, okružena sa sedam zemalja Slovačkom, Ukrajinom, Rumunijom, Srbijom i Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom

Snage ove zemlje leže u otvorenosti za strane direktne investicije, dobro organizovanom poreskom sistemu, birokratiji i mogućnosti punog vlasništva nad predstavništvima stranih biznisa. Jaka izvozna orijentacija koja je dovela do porasta izvoza u kasnim devedesetim, kao i visoka industrijska proizvodnja.

Slabosti ove zemlje su raskid istočnog i zapadnog dijela, kada je istočni ruralni dio zaobišao razvoj.

Mađarska prelazi sa centralne planske ekonomije na tržišnu. Prihod po glavi stanovnika je četiri puta manji od prihoda Velike četiri evropske nacije. Mađarska je nastavila pokazivati jak ekonomski rast i rad za pristup Evropskoj uniji u Maju 2004.god. Privatni sektor nosi preko 80% GDP-ea. Strano vlasništvo i ulaganja u mađarske firme je široko rasprostranjeno, sa kumulativnim stranim direktnim ulaganjima koja iznose preko 23 milijarde dolara od 1989.godine. Mađarski dug je 2000 narastao i zauzeo mjesto drugog najvećeg od tranzicionih ekonomija u Centralnoj evropi. Inflacija je opala sa 14% 1998 na 4.7% u 2003. Nezaposlenost iznosi istih 6%. Njemačka je mađarski daleko najveći ekonomski partner. Kratkoročni ciljevi su redukcija javnog sektora čiji deficit iznosi 3% u 2004 i izbjegavanje neopravdanog rasta plata i nadnica.

 

l
Izvoz Uvoz
 Njemačka Njemačka
Austrija Austrija
Italija Rusija
 Rusija Italija
Francuska i dr. Francuska i dr.
 
l
l
l
l
l