REGULACIJA LUČENJA U TANKOM CRIJEVU


Najvažniji načini kako se reguliše lučenje u tankom crijevu jesu različiti lokalni mienterički refleksi. Posebno je važno rastezanje tankog crijeva, ono izaziva obilnu sekreciju iz Lieberkühnovih kripti i dodirni ili iritativni podržaji mogu izazvati jako lučenje. Sekrecija u tankom crijevu najvećim dijelom nastaje jednostavno kao reakcija na prisutnost hrane u crijevu; što je veća količina hrane, veći je i obim sekrecije.

Grubi eksperimenti su dokazali da himus uzrokuje da se iz sluznice tankog crijeva oslobađa jedan hormon, koji je nazvan enterokinin, a koji bi kontrolisao lučenje u crijevima. Do sada se nije mogao izolovati takav hormon.POREMEĆAJI TANKOG CRIJEVA


Broj poremećaja u tankom crijevu je znatno malen u odnosu na broj poremećaja u želucu i debelom crijevu. Najčeći poremećaji tankog crijeva i struktura, koje su sa njim u vezi, je stvaranje žučnih kamenaca u žučnom mjehuru i žučnim vodovima. Ako se kamenci i nalaze u žučnom mjehuru ili u žučnim vodovima, to ne mijenja funkciju tankog crijeva sve dok neki od njih ne blokira oticanje žuči iz jetre. Nedostatak žuči u tom slučaju sprečava adekvatnu apsorpciju masti u tankom crijevu.

Abnormalna probava hrane u tankom crijevu je poremećaj čiji je uzrok slabljenje lučenja pankreasnog soka u tankom crijevu. Do nedostatka pankreasnog soka dolazi: u slučaju pankreatitisa; kada žuči kamenac blokira izvodni kanal pankreasa na Vaterlovoj papili; kada se odstrani glava pankreasa.
Pankreatitis je upala pankreasa, a može postojati kao akutni pankreatitis ili kao hronični pankreatitis.
Nekada se hranljivi sastojci ne apsorbuju adekvatno iz tankog crijeva, iako se hrana dobro probavlja. Sposobnost sluznice da apsorbuje može se smanjiti usljed nekoliko različitih bolesti, koje se obuhvataju zajedničkim nazivom spru(slaba apsorpcija u tankom crijevu). Slaba apsorpcija može nastati kada se odstrane veliki dijelovi tankog crijeva. Postoji nekoliko vrsta spru: netropska spru( idiopatska spru, celijakija ili glutenska enteropatija), tropska spru i slaba apsorpcija kod spru.
Regionalni enteritis je upala dijela ileuma, obično na njegovom distalnom kraju. Apendicitis je upala crvuljka, može nastati kao posljedica nekog infektivnog procesa.