Voli hladne vode sa pjeskovitim i kamenitim dnom. Rado se zadrzava na brzacima i prelivima, dok krupniji komadi nerado napustaju tihe i duboke razlive. Mozda najatraktivnija musicarska riba zbog svoje borbenosti. Krupniji lipljen je u stanju da se bori do posledneg momenta.

Rijetki su primjerci od preko 1,5kg. , pa se vec preko pola kilograma smatra krupnijim komadom. Po izgledu se znatno razlikuje od pastrmke. Telo mu je elipsastog oblika sa izrazenim prednjim dijelom i povijenom kicmom. Ledja su mu boje celika. Na donjem dijelu i trbuhu je srebrnast, a zreli primjerci na bocnim stranama imaju siroke narandzaste mrlje. Bokovi i skrge su posute crnim pjegama, nesto guscim oko glave. Mrijesti se u proljece (mart - maj).

Posto se mijresti u rano proljece, on  je u pocetku sezone manje izbirljiv i sa vecim apetitom. Rjedje ce dize na suvu musicu, jer je i vodena povrsina oskudna krilatim insektima. Voda je jos hladna od snjeznih otapanja sa planina, pa se prvenstveno razvijaju larve onih insekata koji zive po plicacima. Tada je uspesniji lov nimfama na malo vecim udicama (10 -12) i to tamnijih boja. Sto je blize ljeto i voda je bogatija prirodnom hranom, pojavljuju se brojnije vrste vodenih insekata, pa je izbor vjestackih musica veci, kako po boji tako i po velicini. Za razliku od ostalih vrsta salmonida za lipljena se ne bi moglo reci da je ranoranilac.Doduse, to se ne bi moglo postaviti kao pravilo za sve salmonidne vode. Ovo pravilo je postavljeno zbog prirode insekata koji cekaju odredjenu temperaturu kako bi se izrojili.

Lipljen je znatno obazriviji od suntavei pastrmke, pa mu je ponekad vrlo tesko plasirati musicu na koju bi se prevario. Narocito stari i iskusni lipljen oprezno prilazi vjestackoj musici i brzo uocava njenu neprirodnost i pored najuspelije imitacije. Jos jedna jako vazna informacija je ta da lipljen formira jata, sto znaci da je drustvena riba. Stoga, u ribolovu na vecim rijekama treba znati da nije vrijedno bacati musicu dok se ne oglasi jato.Kod nas se lovi na gornjem toku Vrbasa , oko Krupe , te na sani a posebno na potezu oko Ribnika.

h

Povratak

Galerija