Klen je riba sporijih tokova rijeka, gde je i najzastupljeniji premda nije rijedak ni u salmonidnim vodama.Po gradji tijela jako je slican bucovu samo, sto ima znatno vecu glavu u odnosu na tijelo i ima jako velika usta. Ledja su mu metalno-modre boje, a bocne strane prekrivene bijelim ili zutim zavisno od starosti krupnijim krljustima. Trbuh mu je srebrnast dok su mu peraja jarko crvene boje.U mrijestu je od maja do juna.

Za klena se moze slobodno reci da je svastojed. Iako spada u rod sarana, pa kao i saran trazi podvodne pasnjake sa zelenim biljem sto je i razlog zasto ga ima znatno vise u donjim tokovima rijeka. Pored bilja omiljena hrana su mu i manje ribe, a isto tako prozdire rakove i sve moguce otpatke toplokrvnih zivotinja , od usirene krvi pa sve do crijeva.On je i sladokusac. Ne samo da se hrani zitaricama (kukuruz, psenica, hljeb) nego mu je i voce privlacno : jagode, maline, tresnje, sljive, grozdje. Kako cemu sezona stize, tako se klen prilagodjava novom jelovniku. Riblju ikru satire nemilosrdno zbog cega je narocito opasan u salmonidnim vodama, a ne propusta skakavce ni vodene musice. Klen je kod nekih musicara omiljena riba zbog svoje agresivnosti pri uzimanju mamca, uglavnom suve musice.

Klenovi zive najradije u jatima. Za toplih dana se izdizu na povrsinu. a naslute li opasnost, zacas se gube u dubini. Klen je ustvari jako inteligentna riba, zakljucujuci po organizaciji njihove zajednice. Ako iz jata nestane nekolicina, ostali to brzo uoce i napustaju mjesto, a narocito ako se koji otkaci sa udice - kao da ostalima isprica svoje nezgode i upozori ih na opasnost koja ih ceka na tom mjestu.

Napomenucemo da se klen rado ukrsta sa drugim ribama iz porodice sarana, pa nisu rijetki slucajevi da se naidje na razne suvrste klena. Pod imenom klenic nam je poznata forma patuljastog klena, koji je nastao vjerovatno ukrstanjem klena i plotice. Krljust mu je mrezasta i sitna i rijetko dostigne tezinu od pola kilograma.Kod nas se lovi na Vrbasu, Vrbanji, Savi, Sani, Uni, Uncu, Suturliji, Jablanici, a ima ga uglavnom na svim rijekama i vecini jezera.

h

Povratak

Galerija