Claude Monet je najdosledniji impresionista.Po njegovoj slici Impresija,Radjanje sunca,cijeli pravac je 1874. dobio ime.Tada su slikari impresionisti prvi put izložili slike u ateljeu fotografa Nadara.Svjetlost je za Monea jedina realnost ovoga svijeta.Slikao je jedan motiv više puta u različito doba dana i godine,stvarajući pri tome nove i drugačije slike.Najčuvenija serija od dvadesetak slika fasade Ruanske katedrale,od kojih se jedna nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.Predmet na Moneovim slikama,a to su uglavnom dijelovi pejsaža,postaje nevažan,dok atmosfera koju stvara svjetlost,mrlje boja i potezi četkice izbijaju u prvi plan.

 

Poznata djela:

Fasade Ruanske katedrale,serija od dvadeset slika.Danas Louvre posjeduje pet Moneovih katedrala,a Narodni muzej u Beogradu jednu Ružičastu katedralu,koja je sazdana od svjetlosti i duginih boja .Cijeli impresionizam je sažet u toj slici.

Rijeka,iz 1868.godine.Preplavljena je tako jasnom sunčevom svjetlošću da su kritičari tvrdili da ih od nje bole oči.Na toj treperavoj čipki od bojenih mrlja,odsjaji na vodi su toliko realni kao i ostale sjene.Da nije žene i čamca u prvom planu,slika bi mogla da se okrene na suprotnu stranu pa da ostavi skoro isti utisak.

Lokvanji,dosljedan primjer Rijeke poslije jednog razdoblja od skoro 40 godina.Površina vode sad pokriva čitavo platno,tako da je utisak bestežinskog jači nego ikad.

Home