Milan Obrenović(1868- 1889). Namjesništvo je trajalo od 1868. do 1872. Mihailo Obrenović je bio knez Srbije od 1872. do 1882., a kralj Srbije od 1882. do 1889. Mihailo je bio autokrata, nemoralan, rasipnik i razvratnik.

  Na vijest o atentatu komadant vojske Milivoje Bliznavac je odredio za vladara 14- godišnjeg Milana, unuka knez Milosevog brata Gospodar Jevrema. Zakonodavnu vlast ima skupština ali i knez, a zakonodavnu inicijativu ima ministarski savjet (vlada). Izbori nisu tajni nego javni i posredni i na snazi su visoki izborni cenzusi. Bez izbornog prava su jedino činovnici i oficiri.

TAJNA KONVENCIJA, 1881.

  Ovo je konvecnija između Srbije u Austrougarske. Po ovoj konvenciji Srbija se odriče BiH u korist Austrougarske. Nijedan ugovor Srbija ne smije da zakljuci na štetu Austrougarske- Srbija postala "privjesak Austrougarske". Za uzvrat Milan Obrenovic je dobio kraljevsku titulu 1882. godine, izvjesnu sumu novca, nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od carigradske patrijaršije i obećanje za nadiranje prema jugu (Kosovu).

 

 

 

home