FUTURIZAM je umjetnicki pravac koji se pojavio u prvoj cetvrtini XX vijeka. Ponikao je u Milanu 1910. godine kao “umjetnost buducnosti” (otuda ime), a osnovao ga je italijanski pjesnik Marineti, vodja italijanskih futurista koji je jednom napisao da je svijet obogace novom ljepotom,ljepotom brzine. Trkacki automobile ljepsi je od Nike sa Samotrake (najvece remek-dijelo helenisticke sculpture). Ocigledno je da za nastanak futurizma vise duguje pomenutoj skulpturi nego modelu motornih kola (vazdusni stabilizatori i aerodinamicna linija u 1913. godini su bili jos buducnost).

Ovaj pokret je najvise vezan za italijanske umjetnike. U zelji da iskazu dinamiku modernog zivota, da izraze brzinu i efikasnost masine, futuristi su svu paznju usmjerili na pokret i na opticke iluzije svjetlosti.

Pred futurisitickom slikom posmatrac ostaje miran, pred predmetima u pokretu koji jure kroz njegovo polje vida. Futurista aktivira unutrasnju energiju predmeta i pokrece ga tako sto se dio predmeta prozima, preseca i sudara sa drugim djelovima, kroz borbu linija, uglova i povrsina.

Iako je futurizam uglavnom literarni pokret, on se ispoljio i u slikarstvu i skulpturi i dao je nekoliko znacajnih umjetnika kao sto su:

UBERTO BOCCIONI

GIACOMO BALLA

GINO SEVERINI

Home