Oči su organi vida koji šalju impulse do mozga kad su nadraženi svjetlosnim zracima od vanjskih predmeta.

Mozak tumači impulse te stvara slike. Svako oko se sastoji od šuplje, loptaste čahure (očna jabučica), sastavljene od nekoliko slojeva i struktura. Smješteno je u udubljenje u lobanji (orbita) i zaštićeno je očnim kapcima i trepavicama.

 

OČNA JABUČICA

Postoje pomoćni i optički dijelovi oka.                                                                                  

Pomoćni dijelovi su: 

OČNI KAPCI - štite prednju, golu površinu oka, pri čemu im pomažu trepavice, vežnjača i suzne žlijezde. Njihovim pokretima održava se vlažnost površine oka. Zatvaranje očnih kapaka kao i lučenje suza, refleksne su radnje čiji se centri nalaze u produženoj moždini.

VEŽNJAČA - pokriva prednju bijelu površinu oka i prelazi na unutrašnju površinu očnih kapaka.

OBRVE - štite oči, a suzne žlijezde ispiraju i štite oko od isušivanje.

OČNI MIŠIĆI - pokreću oko.

Optički dijelovi oka:

Očna jabučica je obavijena beonjačom a prednji dio prelazi u providnu rožnjaču. Uz beonjaču nalazi se sudovnjača (krvni sudovi, živci i pigmenti), na prednjem djelu je dužica a u sredini nje je zjenica. Na prednjem djelu sudovnjače nalaze se glatki mišići (cilijalno tijelo koje drži sočivo).

Unutrašnji sloj očne jabučice obavijen je mrežnjačom (retina). Sastavljena je od čulnih ćelija: dužih štapićastih i kraćih čepićastih. Unutrašnji dio oče jabučice ispunjen je staklastim tijelom. Između rožnjače i dužice je prednja očna komora a između sočiva i dužica zadnja očna komora.