Period od nastanka razumnog čovjeka do pojave pisama i prvih država,naziva se praistorija ili doba prvobitnih ljudskih zaednica.Za proučavanje praistorije koriste se,uglavnom materijalni izvori,i to: arheološki , etnografski i filološki .U arheološke izvore spadaju stara oruđa,oružja,nakit,posuđe,ostaci zgrada i naselja,ostaci spomenika i redmeti kulta.

 

 Naučnici su praistoriju podjelili na epohe i periode.Istoričari su podjelili praistoriju na osnovu društvenih odnosa u ljudskim zajednicama i to na prvobitnu hordu i rodovsku zajednicu koja se dijeli na matrijarhat i patrijarhat.Arheolozi su na osnovu materijala od kojih su izrađivana oruđa i oružja praistoriju podjelili na:Kameno i metalno doba.

 

 Kameno doba podjelili su na paleolit i neolit,a metalno doba podjelili su na bakarno,bronyano i doba gvožđa.

 

 Pitanje porijekla i pradomovine čovjeka odavno su boli premet interesovanja i istraživanja naučnika,ali se o tome pouzdano još ne zna.Naučnici su postavili brojne teorije kojima su pokušali odgovoriti na ta pitanja.Do sredine 19.vijeka,preovladavala je teorija po kojoj je Bog stvorio čovjeka po svojoj slici i prilici.Naučnik Čarls Darvin je prvi dokazao da je čovjek nastao prirodnom evolucijom.Na osnovu ispitivanja fosilnih ostataka antropoida (čovjekolikog majmuna) približno su tačno utvrđeni stepeni razvoja daleki čovjekovih predaka, i dokazano je da se čovjek razvio od fosilnih majmuna.Najsariji čovjekov predak,čije su kosti pronađene u Egiptu jeste parpetik.O njega se razvijo pliopitek i sivapitek,čije su kosti pronađene u Indiji.Od pliopiteka su nastali giboni i orangutani,a od sivapiteka se razvio driopitek.Zatim se razvio australopitek.Direktan čovjekov predak bio je neandertalac.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .