Ajfelov toranj

la Tour de Eiffel

 

 

Ajfelova kula i li Ajfelov toranj(la Tour de Eiffel) je metalni toranj sagradjen na Marsovim poljima u Parizu i danas je znamenitost i simbol Pariza.Sagradjen je 1889. kao eksponat za Svjetski sajam na stogodisnjici proslavljanja Francuske revolucije. Do 1930. godine je bio najvece zdanje na svijetu sa svojih 300 metara visine. Ime je dobio po inzenjeru koji ga je i projektovao Gustavu Ajfelu. Danas je znacajna turisticka atrakcija sa preko 5.5 miliona posjetilica godisnje.

Toranj je sagradjen u vremenu od 1887. do 1889. godine i posluzio je kao glavna kapija za ulaz na Svjetsku izlozbu (Exposition Universelle) kojom je obiljezena stogodisnjica Francuske revolucije.Kula je inaugurisana 31 marta 1889 , a svecano je otvorena 6 maja iste godine. Struktura ja sastavljena od 18,038 dijelova od livenog gvozdja,uz pomoc 2,5 miliona zakovica.AStukturni proracun je uradio Moris Keclin. Za vrijeme izgradnje,zahvaljujuci mjerama bezbjednosti koje je Ajfel uveo,poginuo je samo jedan radnik,sto je za to vrijeme bilo izuzetno dostignuce.

Ajfelova kula je visoka 300 metara (324 metra sa kasnije postavljenom televizijskom antenom) i metalna struktura je teska 7300 tona. Toranj je bio najvisa zgrada u svijetu 40 godina. Do vrha ima 1665 stepenica.

Odrzavanje tornja se sastoji u bojenju cijele strukture sa 50 tona farbe svakih sedam godina radi zastite od korozije. Povremeno se boja farbe mijenja. Trenutno je toranj braon boje.Zavisno od vremenskih uslova vrh tornja moze da odstupi od vertikale do 8 centimetara u stranu od Sunca.Pomjeranje nastaje zbog neravnomjernog zagijavanja metala na suncanoj i na strani u sjenci.

Kada je toranj sagradjen neki Parizani su smatrali da je ruglo i da ga treba porusiti.

Danas se smatra za jedno od remek dijela arhitekture u svijetu.

 

                                                                                   Pogled sa Ajfelovog tornja

      

povratak na pocetak