Polifazni sistem

 

 

Na slici je prikazana, u nizu radnih modela, kako je nastala ideja pokretanja obrtne bakarne plocice putem indukovanih struja (Aragonov eksperiment iz 1825. godine), zatim model motora sa komutiranim jednosmernim strujama i nepokretnim elektromagnetima (americkog fizicara Bejlija iz 1887.) i Teslin dvofazni generator sa modelom sinhronog i asinhronog motora, koje pokrecu dvofazne naizmenicne struje.

 

 

 

 

 

 

Godine 1893, na Svjetskoj izlozbi u Cikagu, Tesla je izlozio i svoj  model indukcionog motora u kome je rotor slobodno rotirajuce metalno jaje. Ovakav model, zajedno sa radnim modelom prvog "pravog" indukcionog motora sa rotorom u kratkom spoju, ilustruje najvazniji dio Teslinog polifaznog sistema.

 

 

U konstrukciji prvih velikih generatora za visefazne struje Tesla je ucestvovao svojim patentima, o cemu svjedoci i plocica sa jednog od generatora hidrocentrale na Nijagari (1899.), postavljena uz model hidroenergetskog sistema. Datum pustanja u rad prvih masina u ovoj hidrocentrali stvarni je pocetak elektrifikacije svijeta. Tesla je pronasao i sistem turbine bez lopatica (1913.), pumpe i obrtomera konstruisanih na istom principu, koji privlace paznju svojom originalnoscu. Na ovim pronalascima Tesla je radio vise od 20 godina, pokusavajuci da ih usavrsi i primeni u praksi, a tek danas nailaze na pravo interesovanje i razumijevanje u naucnom svijetu.