Teslini transformatori i radio veze

 

 

 

Svojim oscilatorima Tesla je prvi uspio da proizvede struje visoke ucestanosi i napona od vise miliona volti. To je omogucilo razvoj novih oblasti tehnike. Danas izgleda gotovo nevjeerovatno da je Tesla prije vise od osam decenija uspio da proizvodi struje visoke ucestanosti od vise desetina hiljada perioda pri naponu od vise miliona volti. Sa ovakvim naponom Tesla je eksperimentisao u svojoj laboratoriji u New York-u, kao i u laboratoriji u udaljenom Colorado Springs-u. Rezultati tih eksperimenata daju i danas  veoma raznovrsne i snazne podsticaje istrazivacima sirom svijeta, narocito od kako je Muzej Nikole Tesle objavio Teslin "Dnevnik istrazivanja u Colorado Springs-u", u kome je  zapisano sve sto je Tesla svojim eksperimentima postizao, dan za danom. Danas se ovakvi oscilatori i struje visoke ucestanosti primenjuju u radio tehnici, industriji i u procesu oslobadjanja nuklearne energije, a sam Tesla je dalekovido predvidio njihovu primjenu u medicini i industriji.

 

 

 

 

 

Visokofrekventni oscilator sa velikim transformatorom, napona od oko 500.000 volti, svjedoci o teslinoj genijalnosti i sluzi za ilustraciju dobijanja svetlosti bez zica. Tu je jedan manji oscilator - transformator, s kakvima je Tesla eksperimentisao sa cijevima s razredjenim gasom. Ti eksperimenti su donijeli rezultate s kojima stvarno pocinje savremena tehnika luminiscentnog svetla. O tim Teslinim eksperimentima malo se zna, cak i medju strucnjacima, kao sto se malo zna da se svojevremeno Rendgen cudio i divio kada je od Tesle primio snimke djelova ljudskog organizma, dobijene primenom Teslinih visokofrekventnih struja koje su sluzile za napajanje cijevi za proizvodnju rentgenskih zrakova. Najznacajnije eksperimente sa strujama visokog napona i visoke ucestanosti vrsio je Tesla u oblasti bezicnih prenosa. 

 

 

 

S rezultatima koje je postigao postavio je temelje tehnike bezicnih prenosa, o cemu svjedoci izlozeni tekst presude Vrhovnog suda Sjedinjenih Americkih Drzava, kojim je Teslinim pronalascima u toj oblasti dato prvenstvo u odnosu na Markonijeve pronalaske.